У Болгарії виник скандал через книгу про Крим, де знайшли "русофобію"

Середа, 15 травня 2019, 12:41

Болгарський письменник Светослав Нахум, автор книги "Втеча з Криму", вийшов зі Спілки письменників Болгарії на знак протесту проти звинувачень у русофобстві.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Укрінформ".

"Втеча з Криму" описує окупацію півострова росіянами. За словами Нахума, ідея книги виникла у нього одразу після кримських подій 2014 року.

"Було кілька хвиль українців, які тікаючи від тиранії, приїхали до Болгарії і через Болгарію знайшли свій шлях до вільного світу – Західної Європи, США, Канади тощо. Я міг бачити всю картину окупації, бачив трагедію звичайних людей. Це ті теми, які мене як письменника найбільше цікавлять, – доля звичайних людей на тлі великих політичних та історичних процесів. Але я не очікував такої реакції з боку офіційних літературних кіл. Я думав, що ми в Болгарії будемо співпереживати трагедії українців з Криму, оскільки ми й самі багато страждали в своїй історії від іноземної окупації", - сказав Нахум.

У Спілці болгарських письменників вирішили опублікувати критичну декларацію про книгу.

Болгарія просить Україну не змінювати кордони Болградського району

"Спілка болгарських письменників з почесним головою Іваном Вазовим упродовж майже 105-річної своєї історії ніколи не виступала проти Росії, а ще менше дозволяла собі агітувати на користь тієї чи іншої політичної ідеї, яка б стосувалася відносин між нею та іншими державами. Тому ми відмежовуємося від своєвільного залучення до посилів книги "Втеча з Криму" і заявляємо, що Спілка не є співорганізатором заходу (презентації книги. – Ред.). Демократичність, за яку виступають мислителі в усьому світі і в Болгарії, передбачає свободу слова за умови, що вона звільнена від будь-яких маніпуляцій", - йдеться у заяві.

Нахум відповів, що "на жаль, реакція Спілки письменників і кількох членів болгарського ПЕН-клубу була дуже примітивною та ганебною".

"А декларація із засудженням від керівництва Спілки письменників є типовим підходом, показує гібридний стиль управління, маніпулює громадською думкою, ставлячи політичний контекст на користь режиму Путіна. Документ укладено в стилі декларації 1974 року цієї ж таки Спілки письменників, в якій тодішні її керівники засудили Олександра Солженіцина та його знаменитий "Архіпелаг ГУЛАГ", - каже він.

Болгарія починає розвідку газу в Чорному морі для скорочення залежності від РФ

Декларація демонструє негативне ставлення до України та українського суверенітету, незалежності та європейського майбутнього для України, наголосив письменник.

"Я продовжую популяризувати книгу серед людей, які вірять у свободу і які виступають проти насильства та агресії. Але це буде важка битва. Як казав Солженіцин, боротьба між добром і злом проходить через серце кожної людини", – додав Нахум.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.