Берлін наполягає, що Росія має залишитися у Раді Європи

П'ятниця, 17 травня 2019, 09:36

Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас наполягає, що Росія повинна залишитися членом Ради Європи з усіма її правами і обов'язками.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на німецьке видання Handelsblatt.

"Росія є частиною Ради Європи. Я сподіваюся, що ми зробимо рішучий крок вперед на зустрічі міністрів тут", - сказав німецький міністр перед від'їздом на зустріч міністрів закордонних справ 47 держав-членів РЄ, яка продовжиться в п'ятницю в Гельсінкі.

Повернення Росії до Ради Європи лобіюють Німеччина, Франція і Нідерланди

Суперечка про членство Росії триває вже п'ять років. У відповідь на анексію Криму Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) в 2014 році позбавила Росію певних прав, включаючи право голосу.

У відповідь на санкції Москва вирішила більше не надсилати делегацію до ПАРЄ. Крім того, з літа 2017 року Росія більше не сплачує членські внески до Ради Європи.

Цього року Раді Європи виповнюється 70 років і Маас заявив, що "цим можна пишатися". "Рада Європи є оплотом міжнародного права. Той факт, що ми домовилися про Конвенцію з прав людини, яка діє від Владивостока до Лісабона, є унікальним досягненням", - сказав міністр.

Франція хоче, щоб РФ лишилася членом Ради Європи

Нагадаємо, комітет міністрів Ради Європи підтримав проект міністерського рішення, в якому відкривається шлях для повернення Росії до ПАРЄ за надзвичайною процедурою. На засідання у фінській столиці 17 травня це рішення мають схвалити остаточно, без змін і без обговорення.

Головна ідея рішення у тому, щоби запровадити новий тип санкційної процедури проти держав-порушниць.

Провідними лобістами повернення Росії виступають представники Німеччини, Франції і Нідерландів.

Детальніше читайте у статті: "Дуже схоже на 1938 рік": як Берлін та Париж зробили крок до зняття санкцій з Росії".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.