У Албанії створили комісію з імпічменту президента, протести відновилися

фото
Вівторок, 9 липня 2019, 09:55

Опозиційні партії Албанії відновили антиурядові протести у понеділок після бойкоту муніципальних виборів 30 червня, на яких здебільшого перемогли керівні соціалісти.

Як повідомляє "Європейська правда", про це пише Associated Press.

Опозиційні партії з середини лютого проводять акції протесту, звинувачуючи соціалістичний уряд у зв'язках з організованою злочинністю та вимагаючи нових парламентських виборів. Партія і урядовці заперечують ці твердження.

 

Прихильники опозиції під проводом Демократичної партії зібралися перед офісом прем'єр-міністра Еді Рами в понеділок, щоб знову закликати його до відставки. Демонстрація завершилася мирним шляхом, і лідери опозиції заявили, що продовжать політичну боротьбу.

Всі попередні протести, за винятком одного - 21 червня, ознаменувалися насильством:прихильники опозиції кидали запальні суміші в поліцію і офіцерів, які відповіли сльозоточивим газом і водою.

Косово і Албанія домовилися про спільну зовнішню політику і дипмісії

На виборах минулого місяця, за попередніми результатами, соціалісти програли тільки в двох з 61 муніципалітету Албанії. Здебільшого правоцентристська опозиція відмовилася визнати результати.

Албанський парламент проголосував у понеділок для створення спеціальної комісії для розслідування і, можливо, відставки президента Іліра Мети за його невдалу спробу скасувати муніципальні вибори.

Соціалісти сказали, що вони вважають зусилля Мети неконституційними. Мета, який належить до невеликої опозиційної партії, перш ніж взяти на себе президентство, заявив, що він вважає, що вибори будуть недійсними без участі опозиції.

Єврокомісія відхилила запит Нідерландів на зупинку безвізу з Албанією

Очікується, що спеціальна комісія з дев'яти членів зробить доповідь за три місяці.

Видалення Мети з посади вимагало б підтримки як мінімум 94 членів 140-місцевого парламенту, а соціалісти мають лише 74. Якби голосування було успішним для зняття президента, то справа пішла б для остаточного рішення до Конституційного суду, який є непрацездатним, оскільки більшість його суддів звільнили близько року тому.

 
 

Раніше в понеділок Мета повторив свою недавню заяву, що дату 13 жовтня, яку він планував як нову дату муніципальних виборів, також можна використати для парламентських і президентських виборів. Він вважає, що муніципальні вибори 30 червня "не є юридично існуючими".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.