В Угорщині відмовили в ліцензії останній незалежній радіостанції

Середа, 10 лютого 2021, 09:47

В Угорщині буде змушене повністю перейти в інтернет останнє незалежне радіо з питань громадських справ Klubradio після програшу апеляції в суді на відмову національної ради з питань засобів масової інформації продовжити йому дію ліцензії.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

Рада з питань ЗМІ аргументувала своє рішення тим, що Klubradio неодноразово порушувало положення суперечливого закону про ЗМІ - одного з перших законопроєктів, прийнятих після приходу до влади "Фідес" у 2010 році та створення регуляторного органу, - про необхідність повідомляти про зміст своїх програм. Радіостанція зазначила, що сплатила штрафи за ці незначні порушення.

У вівторок окружний суд Будапешта заявив, що той факт, що Klubradio не оскаржувало два попередніх штрафи, виданих протягом семирічного періоду, став підставою для відмови у ліцензії на частоту.

Міжнародний інститут преси (IPI) та Європейська федерація журналістів (EFJ), а також ще чотири організації, що контролюють діяльність ЗМІ, закликали ЄС відреагувати на це рішення.

"Європейський Союз не може стояти осторонь, коли найбільший незалежний радіомовник країни викинутий з ефіру", - йдеться в заяві.

Комісар Ради Європи з прав людини Дуня Міятович написала у Twitter, що це рішення "ставить під загрозу долю останньої незалежної радіостанції Угорщини".

"Ще один приглушений голос в Угорщині. Ще один сумний день для свободи ЗМІ", - додала Міятович.

Радіо вже було виключене з ефіру одного разу в 2011 році, коли рада зі ЗМІ відмовилася продовжити ліцензію на два роки, незважаючи на кілька судових рішень на користь Klubradio. Однак влада нарешті відступила під тиском громадськості і в 2013 році видала цій станції семирічну ліцензію на мовлення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.