Польський Сейм схвалив закон про допомогу українським біженцям

Четвер, 10 березня 2022, 00:04

Спеціальний закон регулюватиме питання щодо законності перебування українських біженців у Польщі, а також їх соціальну підтримку.

Про це повідомляє "Європейська правда" із посиланням на Onet.pl.

За такий закон проголосувало 439 депутатів, тоді як проти – лише 12. В основному проти голосували представники ультраправої партії "Конфедерація".

Згідно до закону, після підтвердження особи біженці зможуть отримати податковий  номер PESEL, а їхнє перебування у Польщі може тривати 18 місяців із продовженням на аналогічний термін.

Поляки, які приймають сім’ї з України, отримають від місцевої влади підтримку – 40 злотих на день протягом двох місяців, тобто близько 1200 злотих на місяць. Для компенсації цих затрат буде створено "резерв спеціального призначення" для підтримки органів місцевого самоврядування. 

Українські біженці матимуть право користуватися державними послугами, включаючи польською охороною здоров’я, а також віддавати дітей до польських шкіл.

У випадку працевлаштування вони матимуть змогу претендувати на соціальні програми, включаючи 500 плюс.

Варто зазначити, що законопроект викликав обурення опозиції через включення в нього норми, що жодним чином не стосувалася українських біженців.

Мова йде про норму про звільнення від кримінальної відповідальності державних службовців за рішення, прийняті під час пандемії COVID-19. Зрештою, цю норму вдалося відхилити – за неї віддали голоси 226 депутатів, проти – 229.

Нагадаємо, раніше Верховний комісар ООН у справах біженців оцінює кількість людей, що виїхали з України через війну, вже у 2 млн осіб. З них біля 1 млн наразі перебувають у Польщі.  

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: