Прем’єрка Молдови: плануємо членство у ЄС, але не в НАТО

Середа, 9 березня 2022, 13:15

Прем’єрка Молдови Наталія Гаврилиця зазначила, що Молдова після останніх подій залишається нейтральною країною і не планує ставати членом НАТО.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Newsmaker, цитуючи її інтерв’ю Euronews.

Гаврилиця зазначила, що зараз влада Молдови не бачить ризиків загострення конфлікту у Придністров’ї та продовжить перемовини в існуючому форматі.

Придністров’я захотіло "визнання незалежності" через заявку Молдови на вступ до ЄС

"Молдова - це нейтральна країна, наш нейтралітет закріплений у Конституції. І ми розраховуємо, що усі будуть діяти згідно з цим принципом. Ми будемо добиватися членства у ЄС, але не прагнемо в НАТО", - сказала вона. 

Прем’єрка зазначила, що останні події можуть прискорити для Молдови шлях до ЄС. 

"Враховуючи безпекову ситуацію у регіоні, отримання статусу кандидата стане дуже важливим сигналом для людей, які проживають в країнах, що подали заявку на вступ до ЄС - сигналом про те, що у вільному світі їх чекають", - сказала Гаврилиця.

Вона додала, що Молдова готова виконувати свою "домашню роботу", щоб відповідати необхідним критеріям. 

Наталія Гаврилиця зазначила також, що Молдова не розглядає варіанту об’єднання з Румунією для прискорення цього процесу. 

Нагадаємо, 3 березня, за кілька днів після України, президентка Мая Санду підписала заявку на вступ Молдови до ЄС. Так само зробила Грузія. 

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба висловився за те, що заявка України має розглядатися окремо. 

Детально про заявку України щодо членства дивіться у пояснювальному відео ЄвроПравди або читайте у статті "До ЄС у турборежимі: як та коли розглядатимуть заявку України про прискорений вступ

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: