Сотня депутатів Європарламенту вимагає ембарго ЄС на імпорт нафти і газу з РФ 

Середа, 9 березня 2022, 13:32

97 депутатів Європейського парламенту закликали зупинити Путіна, наклавши ембарго ЄС на імпорт газу та нафти з Росії.

Про це йдеться у відкритому листі євродепутатів, який є у розпорядженні "Європейської правди".

"Ми, депутати Європарламенту, закликаємо ЄС разом із державами-членами негайно запровадити ембарго на імпорт нафти та газу з Росії до ЄС доти, доки Російська Федерація повністю не вийде з України. Інакше бездіяльність ЄС щодо припинення імпорту газу та нафти з Росії лише продовжить руйнування путінськими збройними силами українських міст, інфраструктури, економіки та соціального захисту українського народу", - сказано у зверненні євродепутатів.

Більшість поляків підтримують ембарго на купівлю нафти і газу з РФ

Парламентарі підкреслили - поки Путін веде все жорстокішу війну проти України, ЄС все більше платить за російський газ і нафту в путінські кишені.

"Це Європа зараз покриває витрати на путінські танки та артилерію проти України, коли за день ми платимо Росії за імпорт газу та нафти близько 600 мільйонів євро. За оцінками, один танк Т-72 в Росії коштує близько 1,5 млн євро, а ще один сучасний танк Т-80, відповідно - 3 млн євро. Отже, близько 400 нових танків Т-72 або 200 нових танків Т-80 на день фінансуються ЄС за рахунок закупівель газу та нафти у Владіміра Путіна. Це більше, ніж досі вдалося знищити відважним українським воїнам (до 6 березня було знищено 285 танків)", - заявляють євродепутати.

У Європарламенті зазначили, що після початкових вагань європейці погодилися передати Україні зброю у вигляді протитанкових гармат та "Стінгерів", але при цьому продовжували купувати російський газ та таким чином фінансувати нові танки для Путіна. "Ми повинні вибрати, на чиєму боці", - йдеться у зверненні.

Кулеба: ембарго на нафту і газ РФ буде, але поки без європейців

Євродепутати додають, що ембарго на імпорт російського газу та нафти дозволить повністю відключити РФ від SWIFT.

Нагадаємо, напередодні 8 березня Британія заявила про намір до кінця 2022 року припинити імпорт російської нафти, а США запровадили ембарго на російські нафту й газ.

Водночас у Європейському Союзі не пішли на цей крок, оскільки деякі країни-члени наполягають, що ЄС не здатний сьогодні швидко знайти альтернативу російським поставкам.

Тим часом Європейська комісія у вівторок запропонувала план, як зробити Європу незалежною від російського викопного палива "задовго до 2030" року на тлі вторгнення Росії в Україну - зменшувати залежність від газу почнуть вже в цьому році.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.