ЄС відмовився від компромісних газових пропозицій РФ - словацький прем'єр

П'ятниця, 1 квітня 2022, 22:56

В Європейській комісії підтвердили відмову від пропозиції РФ змінювати умови газових контрактів, перейшовши на оплату в рублях.

Як повідомляє "Європейська правда", про це на своїй сторінці у twitter пише премєр-міністр Словаччини Едуард Гегер.

"Дякую Франції (країна, яка наразі головує в ЄС) та Європейській комісії за врахування нашого запиту мати координацію на рівні ЄС у відповідь на спробу РФ підірвати стабільність платежів по довгостроковим газовим контрактам. Єдність – наша найбільша сила. Платежі  у доларах та євро будуть збережені",- пише він.

Нагадаємо, на цьому тижні у РФ виступили з ультиматумом про переведення всіх газових контрактів із з "недружніми країнами" у рублі. Західні країни на це відповіли відмовою.

Тоді 31 березня Владімір Путін підписав указ, що містить компромісний варіант раніше висловлених вимог.  Суть компромісу полягає в тому, що компанії з "недружніх країн" повинні будуть відкривати рахунки у російському Газпромбанку, класти туди оплату у доларах чи євро, після чого банк самостійно буде її переводити у рублі та передавати Газпрому.

У випадку незгоди РФ погрожує припинити продаж газу країнам ЄС.

Втім, від цієї пропозиції відмовилися міністри економіки Франції та Німеччини. Вони наполягають на неприйнятності будь-яких змін існуючих договорів.

Тепер ця позиція стала спільною для всього ЄС.

Детальніше про новий ультиматум Путіна у статті Дерев'яні погрози: які наслідки матиме новий газовий ультиматум РФ

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: