Який статус обирають українці, що тікають від війни

Аналітика коротко
П'ятниця, 29 квітня 2022, 09:17

Після повномасштабного російського вторгнення, згідно з даними ООН, Україну залишили понад 5,2 млн осіб. А вже до кінця року ця кількість може сягнути 8,3 млн осіб.

Про те, куди їдуть українці та чи слід усіх з них називати біженцями, читайте в статті Катерини Кульчицької з аналітичного центру "Європа без бар’єрів" Поїхати, щоб повернутися: чому українці за кордоном уникають статусу біженця.

За даними ООН, за перші два місяці війни більше 2,9 млн громадян України виїхали до Польщі, 782 тисяч – до Румунії, 496 тисяч – до Угорщини, 435 тисяч – до Молдови та 357 тисяч – до Словаччини.

Абсолютна більшість українців, які виїхали до країн ЄС, не прагнуть отримати статус біженця, а натомість подають заяви на тимчасовий захист.

За попередніми оцінками Агентства ЄС з питань притулку, близько 40% осіб, які виїхали з України, були зареєстровані для тимчасового захисту в ЄС та країнах Шенгенської зони.

Чому українці обирають тимчасовий захист? Цей механізм забезпечує право українців на перебування в ЄС, а також право на доступ до житла, послуг з охорони здоров’я, освіти, соціальних виплат, гарантує право на роботу.

На відміну від статусу шукача притулку, тимчасовий захист дозволяє українцям вільно пересуватися в межах ЄС.

Важливий аспект тимчасового захисту – це те, що він має обмежений термін дії.

Кожна країна-член ЄС може самостійно визначати тривалість його надання, але загальною рекомендацією є один рік, який може бути автоматично подовжений кожні шість місяців ще на рік.

У разі припинення воєнних дій країни ЄС можуть не подовжувати тимчасовий захист, а це спонукатиме українців до повернення в Україну.

Та навіть зараз, коли РФ не припиняє свій наступ, люди потрохи повертаються. За даними Держприкордонслужби, до України вже повернулося 1 185 500 українців. Після звільнення від окупантів Київської, Чернігівської та Сумської областей рух в бік України посилився.

Незважаючи на повномасштабне вторгнення Росії, ООН спирається на офіційні дані російських органів влади та вважає, що туди втекло від війни понад 600 тисяч біженців.

Ще понад 24 тисячі осіб, за їхніми даними, поїхали до Білорусі. Проте, цим цифрам довіряти не можна.

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця на засіданні Радбезу ООН заявив, що росіяни примусово переселили до РФ понад 500 тисяч українців, зокрема 121 тисячу дітей. Людей, яких насильно вивезли до Росії не можемо називати "біженцями".

Докладніше - у матеріалі Катерини Кульчицької Поїхати, щоб повернутися: чому українці за кордоном уникають статусу біженця.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: