Найбільш проросійський лідер ЄС: що не так із президентом Хорватії

Аналітика коротко
Четвер, 12 травня 2022, 15:00

Понад два роки в дружній нам Республіці Хорватія існує дивна ситуація: президент країні Зоран Міланович дивує всіх незрозумілими заявами з питань внутрішньої та зовнішньої політики, ображаючи главу уряду Андрея Пленковича, Боснію і Герцеговину, Україну та Велику Британію і ще багато кого.

Про ситуацію у Загребі і те, чи здатний Міланович завдати шкоду, зокрема, європейським прагненням України, читайте в статті кандидата історичних наук, тимчасового повіреного у справах України в Боснії і Герцеговині (2018 рік) Володимира Цибульника Проти України та НАТО: що стоїть за скандальними заявами президента Хорватії.

Хорватія – одна з небагатьох країн, яка в повному обсязі виконала українську заявку щодо військової допомоги та надала стрілецької зброї на 16,5 млн євро, якої вистачить для озброєння чотирьох бригад.

Крім того, за два місяці нашого супротиву надано гуманітарної допомоги більш ніж на 5 млн євро.

Загреб одним із перших підписав з Києвом Декларацію щодо підтримки європейської перспективи України та системно підтримує нашу інтеграцію до ЄС і НАТО. Хорватія чітко підтримала створення Кримської платформи. Нам важливий безцінний досвід Хорватії з реінтеграції звільнених територій.

Тож, уряд Хорватії та громадяни країни роблять чимало для допомоги у боротьбі з російським агресором. 

Саме тому Україна зацікавлена у стабільній Хорватії та збереженні підтримки нашої боротьби.

Проте, коли чуєш виступи Мілановича та аналізуєш його дії, іноді створюються враження, що він обурився на всіх: образився на прем'єра Пленковича, хорватів, увесь світ. Це шкодить Хорватії, оскільки веде до протистояння двох гілок влади.

Позиція президента Мілановича щодо агресії проти України та щодо нашої держави в цілому, скажімо обережно, викликає здивування.

Окремі аналітики прямо кажуть, що його позиція щодо України відверто вороже-зневажлива та неприховано проросійська. І це підтверджує, наприклад, його точка зору про недоречність допомоги Україні в її боротьбі за незалежність. 

Для Мілановича тільки Росія (яку він жодного разу не назвав агресором) може забезпечити стабільність Європи та ЄС. На додачу він також звинуватив Велику Британію у "підбурюванні" України до "конфронтації" (так він називає війну) з РФ.

Андрей Пленкович був змушений вибачатися за подібні опуси президента, за що той назвав його "українським агентом".

На виборах президент Зоран Міланович позиціонував себе політиком, який підтримує ЄС та НАТО. Звідки ж така проросійськість? 

На перший погляд, у біографії президента Хорватії практичного немає нічого незвичайного, і кожен може знайти її і інтернеті, і в бібліотеці.

Але є декілька цікавих моментів, на які доцільно звернути увагу. Його батьки були з маленького міста Сінь на узбережжі Адріатики. 

Це місто до початку Другої світової війни мало і другу, неофіційну назву – Мала Москва. Настільки потужними там були комуністи та симпатики радянської Росії. У тому числі один з його дідів із Сіня, який приєднався до партизанів Тіто у 1942 році та воював за звільнення Югославії від фашистів.

У 1990 році Міланович вступає до Соціал-демократичної партії (СДП), створеної на базі Союзу комуністів Хорватії, яку очолив у 2004 році.

Докладніше про ситуацію у Хорватії і те, чи буде вона залишатися другом і помічником України маючи такого президента читайте в матеріалі Володимира Цибульника Проти України та НАТО: що стоїть за скандальними заявами президента Хорватії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.