Як РФ може "віддячити" грузинській владі за відмову від санкцій

Аналітика коротко
Вівторок, 17 травня 2022, 08:05

На 17 липня самочинна влада окупованого Цхінвальського регіону (самопроголошена Південна Осетія) оголосила референдум про приєднання до РФ.

Ймовірність сценарію з остаточною анексією території Грузії є дуже високою. І це здатне повністю змінити політичну ситуацію у дружній нам країні, пише редактор "Європейської правди" Юрій Панченко у статті Курс на анексію: з якими викликами вже незабаром може зіткнутися влада Грузії.

"Референдум" заплановано на середину липня. Раніше в цей період у РФ анонсували і аналогічні "референдуми" на анексованих територіях Донбасу.

Тож якщо у РФ приймуть рішення анексувати Донбас, в першу чергу – щоб створити видимість успіхів у війні з Україною, то, швидше за все, що аналогічним чином буде анексовано й грузинську територію.

А це своєю чергою здатне повністю змінити політичну ситуацію в самій Грузії.

Досі грузинська влада намагалася всидіти на двох стільцях: з одного боку, Грузія продовжувала рухатися в бік членства у ЄС та НАТО, з іншого – правляча партія "Грузинська мрія" намагалася максимально уникати конфліктів із Росією.

До певного часу це вдавалося, однак і до початку російсько-української війни така політика офіційного Тбілісі викликала гостру реакцію не лише опозиції, а й суспільства.

Війна РФ проти України остаточно вивела грузинську владу із "зони комфорту".

Відмовившись запроваджувати санкції проти РФ, Грузія стала об’єктом дуже гострої критики як України (наразі український посол у Тбілісі досі відкликаний), так і Заходу. 

Попри це, правляча грузинська партія продовжує триматися обраного курсу, пояснюючи, що лише така політика здатна уберегти країну від нового вторгнення РФ.

Саме тому остаточна анексія Цхінвальського регіону стане нищівним ударом як по проросійських силах Грузії, так і по чинній владі.

Не випадково зараз у Грузії про ризик анексії частини території говорять лише представники опозиції.

Натомість спікери від "Грузинської мрії" воліють робити вигляд, що нічого не відбувається – мовляв, оскільки й зараз РФ повністю керує цією територією, то легалізація анексії нічого фактично не змінює, а відповідно, все одно винний в усьому експрезидент Саакашвілі, який програв війну 2008 року.

Для того, щоб зберегти владу, "Грузинській мрії" доведеться щось змінювати у своїй політиці.

Більш імовірним видається сценарій "закручування гайок" – намагання остаточно взяти під контроль медіа та маргіналізувати опозицію.

Докладніше - у матеріалі Юрія Панченка Курс на анексію: з якими викликами вже незабаром може зіткнутися влада Грузії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.