Як канцлер Німеччини втрачає підтримку через свою позицію щодо України

Аналітика коротко
Середа, 18 травня 2022, 14:00

Старт роботи Олафа Шольца на посаді федерального канцлера не вийшов дуже вдалим.

Питання корекції курсу німецьких соціал-демократів просто назріло. 

І як показали опитування, найбільше змін німці очікують у зовнішній політиці, в тому числі щодо України, пише експертка Ради зовнішньої політики "Українська призма" Марія Коваль-Гончар у статті Друга поразка Шольца: який сигнал німецькі виборці надіслали канцлеру та його партії.

15 травня у Німеччині відбулися важливі вибори. Йдеться про вибори до ландтагу в Північному Рейні-Вестфалії.

Голосування у цій землі називають маленькими виборами до Бундестагу, оскільки її населення складає 18 мільйонів осіб, а голосувати можуть 13 мільйонів.

Окрім того, цей регіон – один із найбагатших у Німеччині.

Тож, перемогу в землі Північний Рейн-Вестфалія отримала партія Християнсько-демократичний союз. На другому місці, з різницею в 9%, партія канцлера Олафа Шольца Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН).

За тиждень до цього християнські демократи грандіозно перемогли у землі Шлезвіг-Гольштейн (їхній результат склав 43,4%), і тепер увага політичного істеблішменту була прикута до цієї важливої землі.

Друга поразка поспіль – дуже тривожний сигнал для канцлера. Особливо у регіоні, що вважався "вотчиною" соціал-демократів.

Чому ж не спрацював ефект Шольца?

Навіть активна участь канцлера у передвиборчих мітингах кандидата від есдеків не допомогла партії завоювати більшість на цих виборах.

Ймовірно, причину варто шукати у проблемах, з якими зараз стикається СДПН.

Після початку війни в Україні канцлер оголосив про принципові зміни зовнішньої політики Німеччини. Водночас ці зміни принесли і проблеми для "світлофорного" уряду.

Виборча кампанія у Північному Рейні-Вестфалії була затьмарена коаліційною кризою. 

Окремо варто відзначити і самого канцлера Шольца: його піддавали критиці за погану комунікацію рішень уряду щодо війни в Україні, а саме постачання озброєння.

Окрім того, такі традиційні соціал-демократичні питання, як доступне житло, освіта та соціальна справедливість, не переконали виборців підтримати есдеків сильніше – все це надто нагадувало минулорічну парламентську кампанію.

Натомість виборці хотіли б отримати відповіді на нові проблеми, такі як енергетична безпека, зміна клімату та зростання цін.

Друга поразка соціал-демократів за канцлерства Шольца здатна суттєво послабити довіру правлячої партії до очільника уряду.

Звичайно, до питання вотуму довіри Шольцу ще далеко. Проте ці поразки безумовно впливатимуть на дії канцлера та його уряду.

Наступні вибори відбудуться аж у жовтні – у Нижній Саксонії. Тож після двох поразок Шольц матиме час на роботу над помилками – оцінити, що саме не дозволило соціал-демократам здобути перемогу у Північному Рейні-Вестфалії, та виправити ситуацію.

Не виключено, що це матиме вплив і на зовнішню політику Німеччини.

Докладніше - в матеріалі Марії Коваль-Гончар Друга поразка Шольца: який сигнал німецькі виборці надіслали канцлеру та його партії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.