Як Захід намагається “врятувати обличчя” Путіну і чому у нього ще є вихід із ситуації

Аналітика коротко
Четвер, 19 травня 2022, 13:00

Навіть на дев’ятому році російської агресії проти України не зникають заяви про необхідність порятунку обличчя російського президента.

Про те, які діячі і чому продовжують закликати до порятунку обличчя Путіна, а також до чого такий підхід може призводити надалі, читайте в статті першого заступника директора Центру "Нова Європа" Сергія Солодкого Рятівники Путіна: що не так зі спробами Заходу "зберегти обличчя" агресора.

Рятувати обличчя російського президента на Заході почали давно. Наприклад, у липні 2014 року Ангус Роксборо, британський журналіст, знавець кремлівських інтриг, так і назвав свою статтю для видання The Guardian "Дозвольте Путіну врятувати обличчя".

Стримування і діалог стали основоположними принципами в політиці НАТО щодо Росії після розв’язаної агресії проти України з 2014 року.

Скільки Захід не намагався вирішити всі суперечки з Росією шляхом дипломатії, але ставало лише гірше.

Кожен крок до порозуміння з боку Заходу наражався на новий акт агресії з боку Москви.

Проте на Заході не засвоїли ключового уроку, оскільки і далі продовжують розмірковувати над тим, як врятувати обличчя Путіна.

При цьому чим більше Захід докладав зусиль для порятунку його обличчя, тим більше російський лідер припускався помилок, які провокували подальшу, так би мовити, "втрату обличчя".

Окупувавши частину України в 2014 році, він втратив обличчя серед українців. Розпочавши масштабну війну в 2022 році, втратив його у всьому демократичному світі.

Порятунок безликого – так виглядають останні марні намагання з налагодження діалогу з Путіним.

Та й після повномасштабного вторгнення західні політики не полишають спроб допомогти Путіну вийти із ситуації переможцем, але вже не публічно. 

Мета західних політиків зрозуміла: вони пояснюють необхідність діалогу з російським президентом єдиним мотивом – уникнути гірших сценаріїв (продовольчої кризи, затяжної війни, застосування зброї масового знищення тощо).

Наприкінці минулого тижня до російського президента знову зателефонував німецький канцлер Олаф Шольц. 

Французький президент Еммануель Макрон відновив телефонний діалог після місячної перерви – 3 травня.

Кількома днями раніше пролунала заява американського лідера Джозефа Байдена, в якій він висловив своє хвилювання, що в російського президента "зараз немає виходу". Наприкінці минулого тижня відбулася перша з початку війни телефонна розмова міністрів оборони Росії і США.

Відтак ми є свідками нового етапу миротворчих зусиль.

Сенсаційною стала заява Володимира Зеленського про те, що французький президент пропонував Україні піти на значні поступки, щоб спонукати Росію припинити війну і "зберегти обличчя президенту Путіну".

Проте, на Заході дарма переживають щодо того, що поле для путінського маневру звузилося…

Через пропагандистські телеканали Путін може назвати будь-яку ситуацію своєю перемогою і йому повірить велика кількість росіян.

Докладніше - в матеріалі Сергія Солодкого Рятівники Путіна: що не так зі спробами Заходу "зберегти обличчя" агресора.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.