Прозахідні сили перемогли у Чорногорії. Чи остаточно?

Аналітика коротко
Понеділок, 2 травня 2022, 18:00

Майже три місяці знадобилося Чорногорії, щоби сформувати новий прозахідний уряд і остаточно відправити у відставку просербський та проросійський кабінет Здравко Кривокапича.

Нова коаліція обіцяє прискорити вступ до ЄС. Втім, реалізовувати цей курс уряду доведеться в дуже непростих умовах, пишуть редактор ЄвроПравди Юрій Панченко та журналістка, редакторка порталу "Балканський оглядач" Наталя Іщенко у статті Як Чорногорія відновлює шлях до ЄС і чому це важливо для України.

Зрештою, коаліційні розклади забрали майже три місяці, протягом яких владу зберігав попередній уряд Здравко Кривокапича.

Ця коаліція прийшла до влади наприкінці 2020 року – і це була перша в історії сучасної Чорногорії влада, в якій не брала участі президентська партія DPS, що змушена була піти в опозицію.

Нова влада робила ставку на розслідування корупційних злочинів чинного президента Джукановича, пообіцявши не змінювати прозахідний курс Чорногорії.

На практиці все було навпаки: прозахідний курс Чорногорії торпедували, а уряд за будь-яку ціну намагався порозумітися із Сербією.

Апогеєм нової політики стала інтронізація нового чорногорського митрополита – влада вирішила за будь-яку ціну зробити це в історичній столиці Цетинє, мешканці якої були категорично проти цього та забарикадували дороги до міста.

Це, а згодом і гостра критика нової влади від ЄС, змусила частину коаліціантів вийти з угоди.

Нову коаліцію створили представники громадянських партій URA та CIVIS, Соціалістичної народної партії (SNP), які входили і до попередньої урядової коаліції, представники національних меншин, зокрема хорватів, а також прозахідна Соціал-демократична партія (SDP), яка досі була в опозиції.

28 квітня 2022 року було схвалено новий уряд Чорногорії, на чолі якого став колишній віцепрем'єр Дрітан Абазович.

Нинішня коаліція має лише 16 депутатських мандатів із необхідних 41. 

Решту голосів їм мають забезпечувати депутати від Демократичної партії соціалістів (DPS) – політичної сили президента Міло Джукановича, з яким коаліція має дуже непрості стосунки.

Наскільки тривалим буде існування такої проблемної коаліції?

Ще в лютому, після вотуму недовіри уряду Кривокапича, про нову коаліцію говорили як про тимчасову, здатну пропрацювати до президентських виборів 2023 року. Втім, наразі дострокові вибори невигідні всім політичним силам – тож розмови про тимчасовість нового уряду швидко зникли.

Новому уряду перш за все доведеться займатися кадровими питаннями, повертаючи назад професійні кадри та вичищаючи владу від прихильників "сербського світу".

В переговорах з ЄС та з відновленням довіри з НАТО, найімовірніше, новому уряду вдасться показати прогрес. 

Однак на інших напрямках прогресу чекати буде складніше. Зокрема, найімовірніше, залежність Чорногорії від Сербії залишиться. А через неї – і від РФ.

Чорногорський прогрес має спростити шлях до ЄС для України.

Докладніше - у матеріалі Юрій Панченко та Наталі Іщенко Як Чорногорія відновлює шлях до ЄС і чому це важливо для України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: