Що можуть означати заяви Лукашенка щодо купівлі в Росії “Іскандерів”

Аналітика коротко
П'ятниця, 20 травня 2022, 19:17

Заяви Александра Лукашенка про купівлю у РФ ракетних комплексів "Іскандер" та С-400 здатні суттєво змінити розклади щодо участі Білорусі у війні з Україною.

Озвучена самопроголошеним білоруським президентом інформація виглядає явно неправдоподібно – більш ймовірно, що за нею стоїть прикриття розміщення військових РФ у Білорусі тепер на постійній основі.

Проте таке прикриття означає, що Лукашенко бере на себе відповідальність за наступні ракетні удари по Україні з території Білорусі, пише редактор "Європейської правди" Юрій Панченко в статті Ракети для Лукашенка: що стоїть за заявами Мінська про війну із Заходом.

19 травня під час зустрічі з губернатором Нижегородської області РФ Глєбом Нікітіним Лукашенко заявив, що Білорусь купила у Росії потрібну кількість "Іскандерів" і С-400. 

Проте, про купівлю зброї у РФ точно не йдеться.

Навіть у часи, коли санкції проти Білорусі були набагато слабкішими, аніж зараз, Мінськ порушував питання про безкоштовну передачу цих комплексів, роблячи наголос на тому, що захист на західному фланзі потрібен і самій Росії.

З цим аргументом в РФ в принципі не сперечалися, однак передавати зброю не поспішали – тоді в пріоритеті був її продаж.

Тепер ситуація змінилася – санкції остаточно позбавили РФ можливостей продавати високотехнологічну зброю, а економічні проблеми у Білорусі додатково погіршилися.

Тож про купівлю зброї мова точно не йшла. Питання лише в тому, про що саме могли домовитися Путін та Лукашенко.

Ймовірно, йдеться про ракетні комплекси, що наразі знаходяться на території Білорусі (ті, що були ввезені в країну ще у лютому нібито для навчань, а потім використовувались для нападу на Україну).

Швидше за все, під словами Лукашенка про купівлю зброї може ховатися домовленість із РФ про збереження російської військової присутності в Білорусі на постійній основі – проте з маскуванням, що тепер це білоруська зброя, а росіяни – просто інструктори, які допомагають покупцю освоїти її.

Такий сценарій виглядає найбільш реалістично, проте він здатний створити цікаву колізію.

Тепер винуватцем наступного ракетного удару з території Білорусі де-юре буде не РФ, а режим Лукашенка.

Поступово білоруський диктатор повернувся до звичної войовничої риторики.

Нова теза білоруської держпропаганди – ніби Захід, передусім Польща та Литва, а також і Україна, планують напад на Білорусь.

Це стало приводом для позапланової перевірки білоруської армії, що розпочалася в перші дня травня. Також Лукашенко оголосив про розгортання сил територіальної оборони на кордоні з Польщею та Литвою.

Що стосується ризиків повноцінної участі Білорусі у війні проти України, то, за  словами керівника центру зовнішньополітичних досліджень НІСД Максима Паламарчука, останнім часом ракетних ударів РФ завдавала або зі своєї, або з окупованої української території, або з акваторії Чорного моря.

Він впевнений, що Лукашенко не збирається безпосередньо приєднуватися до агресії.

Докладніше - у матеріалі Юрія Панченка Ракети для Лукашенка: що стоїть за заявами Мінська про війну із Заходом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: