Про допомогу Україні від Японії і загострення її конфлікту з Росією

Аналітика коротко
Неділя, 22 травня 2022, 09:30

ЄвроПравда зазвичай не пише про країни Азії, проте для Японії ми залюбки зробили виняток. 

Японія - це країна G7, яка активно допомагає Україні та підтримує наш рух до Європи. Допомога Японії часто залишається непоміченою в Україні.

Щоб це виправити, ми поспілкувалися з послом України в Японії Сергієм Корсунським.

Як завжди, відповіді на наші запитання можна прочитати у матеріалі Як російсько-українська війна змусила Японію відновити конфлікт з РФ, а можна подивитися на YouTube-каналі "Європейської правди".

Про що говорив Сергій Корсунський:

"Японія однозначно на стороні України. І це стосується як багатосторонніх форматів, тобто "Великої сімки" або голосування в Генасамблеї ООН чи в інших міжнародних структурах, так і на двосторонньому рівні… За опитуваннями серед населення Японія є абсолютним лідером у світі у підтримці України".

"Вперше в історії в парламенті Японії виступив іноземний лідер – і це був президент Зеленський. Вперше в історії Японія надала допомогу для армії – і це для ЗСУ. І таких "вперше" дуже багато".

За словами Корсунського, в Японії діє найбільш пацифістська у світі конституція. Японія не має збройних сил, проте має потужні сили самооборони з сучасною зброєю. Законодавство країни не дає можливості Японії надавати зброю будь-кому, а особливо – країнам, які перебувають у стані війни.

"Натомість Японія зробила все можливе з того, що не є забороненим – було передано захисне спорядження: жилети, каски, все, що необхідно сучасному солдату. Це дуже довгий перелік різних захисних елементів для солдатів".

"Нинішня ситуація призвела до того, що між Японією та РФ були фактично припинені переговори стосовно північних територій, які були центром японської політики протягом багатьох років". 

"Зараз це питання перейшло у фазу, коли визнається: між країнами існує серйозний територіальний диспут. Японія знову визнала чотири острови Курильської гряди територією, окупованою Росією. І це не дрібниця – в Японії таким жестам надають дуже велике значення".

"Звичайно, в Японії є окремі проросійські політики, вони активні, але їх дуже мало".

Більше - у матеріалі Як російсько-українська війна змусила Японію відновити конфлікт з РФ. Також інтерв’ю з послом можна подивитися на YouTube-каналі "Європейської правди".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.