Прем’єр Словенії: є країни, які хотіли б лишити Україну в "залі очікування" ЄС

Вівторок, 31 травня 2022, 11:04

Прем’єр Словенії Янез Янша, який завершує роботу на посаді, сказав, що в ЄС є розбіжності щодо розширення блоку, і є країни, які хотіли б тримати країни-аспіранти за його межами якомога довше.

Про це він сказав у вівторок перед початком зустрічі в рамках дводенного саміту ЄС, повідомляє "Європейська правда".

"Світ змінився, і ми ще в процесі спроб зрозуміти, наскільки важливі ці зміни. Ми прийшли до цієї ситуації, бо з боку Заходу, особливо з боку ЄС, був брак амбіцій і відповідей на стратегічні виклики", - сказав Янша.

На його думку, розширення ЄС - це одна з можливих відповідей на ці стратегічні виклики.

"І коли ми говоримо про можливість членства в ЄС для Молдови, Грузії і особливо України, то Європейська рада у червні зазнає поразки у спробі відповісти на вимоги часу і історії, якщо статус кандидата не буде наданий", - вважає словенський прем’єр.

"Чесно кажучи, протягом усіх цих дискусій з лютого я побачив чітке розмежування всередині ЄС у питанні розширення. Є певні країни, я буду дуже відвертим, які просто хочуть, щоб країни-аспіранти лишалися в залі очікування чи навіть у передпокої залу очікування якомога довше і надавали дешеву робочу силу для "ядра" Європи. Я рішуче проти цього. Європа будувалася на основі інших цінностей. Думаю, це випробування", - сказав Янша.

За його словами, ЄС має наслідувати приклад НАТО, який перебуває в процесі прийому нових членів, Швеції і Фінляндії.

"ЄС має наслідувати цей приклад, ЄС має змінити критерії, має повернутися до правдивого духу Європейського Союзу. Він будувався як мирний процес, не тільки як єдиний ринок", - сказав він.

Як повідомлялося, лідери ЄС погодилися на червневій зустрічі розглянути заявки України, Грузії та Молдови на членство у блоці.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський вважає, що те, що Україна досі залишалася поза межами ЄС, зіграло свою роль у реваншистських настроях Росії, і без розширення ЄС ця ситуація може повторитися.

Дивіться нове відео "Європейської правди" Новий виклик для України: статус кандидата у ЄС можуть затримати. Що відбувається, і чому?

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: