США пообіцяли гарантувати безпеку Швеції до її вступу в НАТО

Четвер, 5 травня 2022, 09:11

Швеція отримала запевнення від США, що вона отримає підтримку протягом періоду, коли потенційна заявка на вступ до НАТО розглядатиметься 30 країнами альянсу.

Про це заявила міністр закордонних справ Анн Лінде у Вашингтоні в середу, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Guardian.

Швеція та сусідня Фінляндія залишалися поза НАТО під час холодної війни, але анексія Криму Росією у 2014 році та її вторгнення в Україну змусили країни переглянути свою політику безпеки, і їх членство в НАТО виглядає все більш вірогідним.

Обидві країни стурбовані тим, що вони будуть вразливі під час процесу подачі заявки, на схвалення якого всіма членами НАТО може знадобитися до року.

"Звичайно, я не збираюся вдаватися в будь-які деталі, але я впевнена, що тепер у нас є американські гарантії", - сказала Лінде шведському телебаченню з Вашингтона після зустрічі з держсекретарем США Ентоні Блінкеном.

"Однак це не конкретні гарантії безпеки, які ви можете отримати, лише якщо ви є повноправним членом НАТО", - додала вона.

Лінде відмовилася розповісти, які запевнення вона отримала від Блінкена.

"Вони означають, що Росія може чітко розуміти, що якщо вони спрямують будь-яку негативну діяльність проти Швеції, якій вони погрожували, то не буде чогось, що США просто залишили б… без відповіді", – сказала вона.

Як повідомлялося, Велика Британія допоможе Фінляндії у випадку нападу Росії, незалежно від того, чи є країна членом НАТО.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.