Рада Європи дала рекомендації урядам для захисту українських біженців від торгівлі людьми

Четвер, 5 травня 2022, 13:30

Орган Ради Європи по боротьбі з торгівлею людьми, GRETA, пояснив, що можуть швидко зробити європейські держави, щоб надати негайну допомогу людям, які тікають з України, та виявити потенційних жертв і торговців людьми.

Про це "Європейській правді" повідомили в пресслужбі Ради Європи.

Повідомляється, що у зв’язку з безпрецедентним з початку війни переміщенням змушених тікати з України людей, 90% з яких – жінки та діти, НУО та ЗМІ забили тривогу через підозри у торгівлі людьми.

"Держави-учасниці нашої Конвенції несуть підвищену відповідальність у ці складні часи щодо запобігання торгівлі людьми та боротьби з нею", - підкреслила Хельга Гаєр, президент GRETA.

"Інструкція містить набір рекомендованих дій, які слід широко розповсюдити, щоб охопити всіх передових осіб, будь то представники уряду, неурядові організації чи волонтери, які працюють з біженцями", - додала вона.

В інструкції наголошується на необхідності забезпечення належної реєстрації всіх осіб, у тому числі тих, у кого немає документів, що посвідчують особу чи останнього місця проживання в Україні, та гарантування безперервності системи реєстрації в країнах транзиту та призначення.

З метою попередження та стримування злочинів також рекомендується збільшити присутність спеціально навчених правоохоронних органів на пунктах пропуску, залізничних та автовокзалах.

"Встановлення офіційних і безпечних маршрутів, у тому числі через гуманітарні коридори, що дозволяють безпечно та легально в’їжджати та не менш важливим є транзит, безкоштовний громадський транспорт або транспорт, що фінансується державою, створений довіреними організаціями", - стверджують у Раді Європи.

Надання допомоги не повинно покладатися на приватні та недержавні ініціативи; потрібні достатні державні ресурси.

"Передові практики включають перевірку та офіційну реєстрацію всіх волонтерів, окремих осіб, організацій та приватних компаній, які пропонують та надають допомогу, а також сприяння безпечному найму персоналу", - пояснили в Раді Європи.

Також у Раді Європи рекомендують, що чітка інформація про ризики торгівлі людьми надавалася на всіх різних етапах, різними мовами, включаючи українську та російську.

Крім того рекомендується посилити моніторинг секторів високого ризику (таких як готельне господарство, сільське господарство, кур’єри, доставка їжі, прибирання, домашні послуги, автомийки, масажні студії) та завчасно визначати нові місця, де може з’явитися експлуатація людей, які тікають від війни в Україні.

З метою запобігання зникненню та жорстокому поводженню з дітьми, інструкція рекомендує, щоб усі без супроводу та розлучені діти були зареєстровані та негайно скористалися ефективними захисними засобами, включаючи безпечне та спеціалізоване житло, з підготовленим персоналом, попередженим про ризики торгівлі людьми.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.