Болгарія шукає житло для 30 000 українських біженців, яким доведеться залишити готелі через літній сезон

П'ятниця, 6 травня 2022, 18:36

З майже 60 тисяч українських біженців, яким до кінця травня потрібно буде покинути готелі на болгарському узбережжі Чорного моря, лише 33 тисячі можуть отримати гарантію проживання через те, що готельєри готуються до літнього сезону.

Про це пише Euractiv, повідомляє "Європейська правда".

Українські біженці знайшли притулок у готелях на узбережжі Чорного моря протягом перших двох місяців після початку війни.

З 102 000 біженців, які зареєструвалися в Болгарії, майже 60 000 були розміщені в готелях на морських курортах, при цьому держава субсидує готельєрів у сумі 20 євро на день для кожного біженця. Болгарія отримає достатньо грошей від ЄС, щоб відшкодувати ці витрати.

Але розмістити всіх українських біженців у Болгарії влітку буде складно, оскільки наразі закріплено лише 33 000 місць у відповідних будівлях, що належать державній та місцевій владі, для тих випадків, коли біженцям необхідно буде покинути готелі, пояснила голова Державного агентства у справах біженців Мар'яна Тошева.

Частина українців залишиться працювати на болгарських приморських курортах, але для переважної більшості з них потрібно знайти альтернативний притулок.

"Уряд сподівається знайти достатньо місць на гірських курортах, де влітку не повинно бути багато туристів. Якщо всіх біженців не вдасться розмістити туди, найгірший резервний варіант – використовувати спортивні споруди та тимчасові приймальні пункти з додатковими ліжками", - сказала Тошева.

Болгарія хоче уникнути розміщення українських біженців у наметах та фургонах.

В уряді обговорюють ідею, що всім українцям, які отримали статус тимчасового захисту, буде надано медичне страхування на три місяці. Тоді біженці матимуть право застрахуватися, щоб і надалі мати доступ до системи охорони здоров’я. Для дітей та літніх людей держава продовжуватиме виплачувати медичне страхування до закінчення терміну їх тимчасового захисту.

Українці, які знайшли роботу, отримають додаткову матеріальну допомогу на оренду.

Нагадаємо, парламент Болгарії затвердив рішення про ремонт української військової техніки на оборонних підприємствах, проте про надання озброєння і боєприпасів не йдеться.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.