У правлячій партії Грузії вітають Україну і Молдову, радіють визнанню власної європерспективи

П'ятниця, 17 червня 2022, 15:14

Лідер правлячої "Грузинської мрії" Іраклій Кобахідзе привітав Україну і Молдову з позитивним висновком Єврокомісії щодо заявок на членство в ЄС.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Rustavi2.

 "Ми вітаємо Україну та Молдову з отриманням статусу кандидата в ЄС, який буде остаточно підтверджено Радою Євросоюзу за тиждень", - сказав він.

"Щодо рішення щодо Грузії: Грузія багато років чекала офіційного визнання європейської перспективи. Ми раді, що сьогодні ця перспектива була офіційно визнана Європейською комісією та нам запропонували конкретне керівництво щодо отримання статусу кандидата", - зазначив Кобахідзе.

Кобахідзе зазначив, що отримати статус кандидата Грузії завадило також географічне положення.

"Як європейські лідери прямо вказували нам, географічне розташування також завадило Грузії отримати статус кандидата. Нагадуємо, що через географічний фактор Грузія прийняла План дій Європейської політики сусідства через 2 роки після України та Молдови. Крім того, Грузія почала переговори про лібералізацію візового режиму через 4 роки після України та через 2 роки після Молдови. Так само Грузія почала переговори про Угоду про асоціацію через 3 роки після України, проте підписала Угоду про асоціацію з Україною роком раніше. Сподіваємося, що географічний фактор більше не буде підставою для затримки надання Грузії статусу кандидата чи члена", - заявив він.

За словами політика, хоча статус кандидата не дає країні жодних фінансових чи інших матеріальних привілеїв, неотримання цього статусу на даному етапі, певною мірою, все ж розчаровує.

"Проте ми розуміємо, що Грузія, на відміну від України, і навіть Молдови, сьогодні не пішла на необхідні жертви, щоб отримати цей статус. Ми розуміємо, що жертви і кровопролиття 14 і навіть 30 років тому і 300 тисяч вимушених переселенців сьогодні, на жаль, вже втратили свою актуальність для наших європейських партнерів", - сказав Кобахідзе.

Як повідомлялося, Єврокомісія 17 червня заявила, що стан демократії у Грузії не відповідає Копенгагенським критеріям і держава має втілити зміни для здобуття цього статусу.

"Рекомендуємо надати європейську перспективу і (у майбутньому) визначити, наскільки Грузія відповідає вимогам для надання статусу кандидата", - пояснила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: