ЄС до кінця тижня затвердить 9 млрд євро позики Україні – ЗМІ

Понеділок, 20 червня 2022, 19:20

Європейський Союз до кінця тижня має затвердити рішення про виділення Україні макрофінансової допомоги в розмірі 9 млрд євро, анонсованої за підсумками саміту ЄС наприкінці травня.

Як повідомляє "Європейська правда", про це пише Bloomberg із посиланням на три джерела.

Зазначається, що програма макрофінансової допомоги складатиметься з позик строком на 25 років із відстрочкою платежів на 10 років. При цьому відсотки за позиками покриватимуться з бюджету ЄС.

Більшість суми – 8 млрд євро – нададуть держави-члени ЄС, решта буде покрита з бюджету об’єднання. Європейська комісія вважає, що перший транш Україна отримає вже цього літа, а до кінця року – ще три-чотири транші.

Планувалось, що фінансова допомога буде затверджена раніше, але цьому завадили різні позиції Єврокомісії, яка наполягала на позиках, і Німеччини, яка стверджувала, що потрібно надати допомогу у формі грантів, аби не збільшувати навантаження на український бюджет.

Деякі країни, зокрема Словаччина, сумнівались у ефективності позик як засобу підтримки України, тоді як інші, наприклад Данія, вважали, що надання грантів може підірвати репутацію Києва на фінансових ринках.

Очікується також, що разом із програмою макрофіну перед Україною висунуть певні вимоги з урахуванням того, що вона воює з Росією. Йдеться про контроль за витрачанням коштів і запобіганням їхньому розкраданню.

Україна неодноразово використовувала макрофінансову допомогу ЄС. У травні, приміром, вона отримала останні 600 млн євро з попереднього екстреного пакету.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.