Прем’єр Нідерландів розповів, що змусило його змінити думку щодо статусу кандидата для України

Четвер, 23 червня 2022, 16:56

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що побоювався поспіху, з яким Єврокомісія могла оцінювати заявку України на членство в ЄС, але його сумніви не мали підґрунтя.

Про це він сказав у спілкуванні з журналістами під час саміту ЄС у Брюсселі, повідомляє "Європейська правда".

Він визнав, що помилявся, сумніваючись у ретельності оцінок Єврокомісії.

 "Мої хвилювання полягали в тому, що може бути певного роду поспіх у процесі надання статусу кандидата Україні, а система теж є ключовою. Це не емоційна система, а політична система. Але я мушу сказати, що Єврокомісія вийшла з дуже збалансованим висновком, стверджуючи, що ще багато треба зробити, але зроблено вже достатньо, щоб надати статус кандидата" - заявив Рютте.

Варто зазначити, що Нідерланди були серед країн, найбільш скептично налаштованих щодо надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС.

Нагадаємо, 17 червня Європейська комісія оприлюднила свій висновок, у якому рекомендувала визнати європейську перспективу Україні та надати нашій державі статус кандидата на вступ до спільноти.

У проєкті підготовлених висновків засідання йдеться, що "Європейська рада ухвалила рішення про надання статусу країни-кандидата Україні та Республіці Молдова".

Україна подала заявку на членство в ЄС 28 лютого 2022 року, на п’ятий день повномасштабного вторгнення Росії.

У ЄС зазначають, що офіційні переговори з кандидатами розпочнуться після виконання ними умов, зазначених у висновках Єврокомісії щодо заявок на членство. 

Дивіться більше: Що дасть статус кандидата у члени ЄС? Чи допоможе це у війні? Відповідаємо на головні питання.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: