Кандидат у президенти Австрії пропонує вийти з ЄС через кандидатство України

Середа, 13 липня 2022, 20:38

Кандидат у президенти від Австрійської партії свободи Вальтер Розенкранц у середу заявив, що через швидке надання Україні статусу кандидата на членство в Європейському Союзі Відень може переглянути свою участь у ньому.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Kleine Zeitung.

59-річний Розенкранц, який з 2008 по 2019 роки був членом австрійського парламенту, був одноголосно номінований Партією свободи як кандидат у президенти Австрії. Він оголосив початок своєї кампанії під гаслом "Повернімо нашу Австрію".

Серед пунктів передвиборчої програми Розенкранца – скасування закону про заходи з протидії коронавірусу, боротьба з інфляцією і дотримання нейтралітету, що, однак, не означає відмову від санкцій проти Росії через вторгнення в Україну.

Водночас політик критикує ЄС. За його словами, раніше він позитивно ставився до Євросоюзу, але через останні події, як-от швидке отримання Україною статусу кандидата на членство "потрібно вирішити, чи ми як частина цієї сім’ї все ще хочемо в ній перебувати".

Вибори президента Австрії відбудуться у жовтні, другий тур запланований на листопад. Чинний президент Александер ван дер Беллен ще у травні оголосив, що буде балотуватися на другий термін; також про участь у виборах оголосили ще три позапартійні кандидати.

В Австрії посада президента є здебільшого церемоніальним, але відіграє важливу роль під час внутрішньополітичної кризи. Так, ван дер Беллен сприяв вирішенню політичної кризи у 2019 році після того, як правляча Партія свободи була викрита на зв’язках із Росією.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.