У Польщі почали слідство через інцидент з облитим "кров’ю" послом Росії

Вівторок, 19 липня 2022, 16:23

Польська прокуратура розпочала слідство у справі обливання штучною кров’ю посла РФ у Варшаві Сергєя Андреєва.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє RMF24.

Підставою провадження стала стаття 136 Кримінального кодексу. У ній йдеться про напад на акредитованого дипломатичного представника. За це загрожує до 5 років позбавлення волі.

Слідство було розпочато на підставі цих положень після перевірки, яка тривала понад 2 місяці – саме стільки часу зайняла перевірка матеріалів, надісланих поліцією до прокуратури.

Хоча у слідства така кваліфікація, слід також очікувати, що прокуратура ретельно розслідує поведінку поліцейських під час цього інциденту. На кадрах з мавзолею видно, що офіцери, які охороняли це місце, не відреагували на першу атаку фарбою на посла. Помітна реакція помітна лише при другому нападі, через кілька десятків секунд.

Сама варшавська поліція помилок у діях поліцейських не виявила. Зараз слідчі мають з'ясувати, чи мало місце порушення службових обов'язків.

Як повідомлялося, українська активістка Ірина Земляна, яка 9 травня облила штучною кров’ю посла Росії у Польщі, була змушена під охороною залишити Варшаву через масові погрози.

Нагадаємо, 9 травня посла Росії у Польщі Сєргєя Андрєєва під час пам’ятної церемонії на кладовищі радянських військових у Варшаві облили штучною кров’ю під вигуки "Фашисти!"

На місці було багато проукраїнських активістів, які прийшли висловити обурення війною Росії проти України. 

В МЗС Польщі висловили жаль з приводу інциденту, зазначивши, що дипломати користуються особливим захистом, незалежно від політики держави, яку вони представляють. 

Росія через цей випадок викликала посла Польщі, а польське посольство у Москві облили червоною фарбою. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: