Чи може відставка проукраїнського Драгі змінити курс Італії щодо України

Аналітика коротко
П'ятниця, 22 липня 2022, 18:27

Те, що відбувалося в італійській політиці протягом останнього тижня, можна назвати комедією, а радше фарсом.

Всі гравці часом діяли так, як не повинні були: коаліція імітувала своє існування, а насправді розвалилася. Противники прем'єра виступили проти його програми, але втекли з голосування, де могли б оголосити йому недовіру.

За цим театралізованим політичним дійством слідкувала вся країна. Але її розв’язка ще не відома – вона чекає на нас 25 вересня, на дострокових виборах до італійського парламенту.

Про, що відбувалося в Італії читайте в матеріалі редактора "Європейської правди", Сергія Сидоренка, й італійської журналістки, Ярини Груші-Поссамай, Чому проукраїнський прем’єр Італії пішов у відставку та хто зараз бореться за його посаду.

Почалося все тиждень тому, коли глава італійського уряду написав заяву про відставку, реагуючи на те, що депутати від коаліції не підтримали пакет рішень для оздоровлення італійської економіки і його вдалося схвалити лиши голосами позакоаліційних депутатів.

Але президент Серджо Матарелла не прийняв цю відставку.

Вранці 20 липня Маріо Драгі прибув до Сенату, де звернувся до парламентарів. Він не лише критикував, а й пропонував порядок дій.

Одним з перших пунктів його промови була безкомпромісна підтримка України. Тема війни в Україні стала також фінальним акордом його промови. Після цього депутати пішли на довготривалу нараду.

І якщо до того могло скластися враження, що головним "бунтарем уряду" є лідер популістів з "5 зірок" Джузеппе Конте, то тепер провідну роль перетягнули на себе дві праві партії "Ліга" Маттео Сальвіні та "Форца Італія" Сильвіо Берлусконі.

Але навіть розвалюючи уряд, друзі РФ не зважилися голосувати проти прем'єра Драгі.

Партія Берлусконі та партія Сальвіні просто вийшли з зали щоби не підтримувати прем'єра, але й не голосувати проти нього.

У підсумку парламент підтримав вотум довіри прем'єрові, але з 321 сенатора за це проголосували тільки 95, проти були 38, а 188 демонстраційно не голосували.

Склалася парадоксальна ситуація.

Драгі юридично виграв вотум довіри та отримав право продовжити працювати на посаді, але політично – програв його. Маріо Драгі не забарився це визнати. Вранці 21 липня він поїхав до президента країни Серджо Матарелли, щоби повідомити про свою відставку.

Якщо тиждень тому він відхилив відставку Драгі та попросив його працювати далі та шукати компроміс у парламенті, то цього разу – погодився, що такий компроміс тепер недосяжний. А тому – прийняв відставку прем'єра, розпустив парламент і призначив дострокові вибори на 25 вересня.

Тепер Італія йде на вибори з дискредитованими партіями уряду та розгубленістю виборців, багато з яких не розуміють, за кого голосувати.

Наразі "Брати" та їхня лідерка Джорджія Мелоні виступають проти російської агресії, вона також голосувала за надання зброї Україні. Також – можливо, через свою відносну політичну молодість – 45-річна Мелоні не має досвіду контактів дружби з Кремлем, які так властиві лідерам європейських праворадикалів.

Але попри це, назвати її прибічником нашої держави складно.

"Брати Італії" – євроскептична партія, що виступає проти європейських цінностей. Мелоні – прибічниця Трампа та Орбана.

Зараз місце лідера з "братами", по суті, поділяють лівоцентристи – Демократична партія на чолі з Енріко Летта. Це – найбільш лояльна до України партія серед лідерів італійської політики.

Ще не сказав свого слова 74-річний Маріо Драгі. Значною є імовірність, що сам він не піде на вибори, але принаймні може активно підтримати когось із лідерів перегонів. Маріо Драгі, використовуючи свій авторитет у "старій Європі", особисто зіграв вирішальну роль в отриманні Україною статусу кандидата на вступ в ЄС.

А до того ж в Італії є група демократичних, проєвропейських партій, які зараз не мають значних рейтингів, але поборються за них у наступні два місяці. Їх вже охрестити Новим центром або Аджендою Драгі, партія "Новий центр", куди входять нова політична сила Луїджі Ді Майо "Разом за майбутнє", "Італія Віва" Маттео Ренці, "Аціоне" Карло Календи, Європа плюс Емми Боніно тощо.

Об’єднавшись з Демократичною партією, разом вони зможуть врятувати Італію, Європу й Україну від приходу до влади проросійських та антиєвропейських політиків. А справжнім "геймченджером" може стати балотування Маріо Драгі. Це питання залишається відкритим.

Докладніше - в матеріалі редактора "Європейської правди", Сергія Сидоренка, й італійської журналістки, Ярини Груші-Поссамай, Чому проукраїнський прем’єр Італії пішов у відставку та хто зараз бореться за його посаду.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: