Польська академія наук назвала котів загрозою для довкілля і викликала скандал

Середа, 27 липня 2022, 23:09

Польська академія наук у липні класифікувала котів як "інвазійний сторонній вид", тобто такий, що стрімко поширюється в певній екосистемі та становить загрозу її флорі й фауні, чим викликала скандал.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на AP.

Польські науковці пояснили, що тварини були одомашнені близько 10 тисяч років тому в районі Близького Сходу, тому й були визначені як "сторонній" вид. Крім того, їхня класифікація як "інвазійних" відповідає керівним принципам Європейського Союзу.

Як пояснює член Польської академії наук Войцех Соларц, коти становлять загрозу для птахів і дрібних ссавців. За рік вони вбивають у Польщі близько 140 мільйонів пернатих.

А втім, у Польщі несхвально відреагували на рішення науковців. Їх зокрема звинуватили в нібито закликах присипляти котів.

Соларц в етері польського мовника TVN був змушений відбиватися від звинувачень авторки книги "Щасливий кіт" Дороти Сумінської, яка заявила, що у загибелі птахів більше винні забруднення довкілля і фасади міських будівель.

Польська академія наук навіть опублікувала окреме роз’яснення на своєму сайті, де підкреслила, що "виступає проти будь-якої жорстокості щодо тварин" і лише рекомендує власникам котів обмежити час, який їхні домашні тварини проводять на вулиці під час сезону розмноження птахів.

"У мене є собака, але я не маю нічого проти кішок", – підсумував Войцех Соларц.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.