Дуда в річницю Варшавського повстання порівняв долю польської столиці й Маріуполя

Понеділок, 1 серпня 2022, 18:06

Президент Польщі Анджей Дуда в річницю Варшавського повстання в понеділок порівняв долю польської столиці в роки Другої світової війни і українського Маріуполя – під час повномасштабного вторгнення Росії.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Таке порівняння президент Польщі зробив під час відкриття виставки "Варшава-Маріуполь – міста руїн, міста боротьби, міста надії" у польській столиці.

"Те, що сталося тут, у Варшаві, під час Другої світової війни, коли тут велись бої, а німці бездушно вбивали цивільних жителів столиці, і, на жаль, російська агресія проти України сьогодні – однаково жорстокі", – сказав Дуда.

Він зауважив схожість фотографій Варшави під час повстання серпня 1944 року і нинішнього Маріуполя, знищеного російською агресією: "Наскільки подібними є ці зображення, якою схожою є брутальністю тих, хто вбиває, руйнує, знищує життя невинних людей".

Очікується, що виставка "Варшава-Маріуполь" триватиме в столиці Польщі два тижні й буде пізніше представлена в інших містах країни. Вона складається із 16 пар фото, на яких порівнюється Варшава 1944-го і сучасний Маріуполь.

Варшавське повстання, яке розпочалося 1 серпня 1944 року, стало спробою польського Руху опору звільнити місто від нацистського панування за підтримки радянських військ, які в цей час наблизилися до польського кордону.

Згідно з історичними даними, СРСР зупинив просування і не підтримав польських повстанців, щоб мати змогу пізніше встановити власну комуністичну владу на захопленій території Польщі. Через це двомісячне Варшавське повстання завершилося невдало.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.