Європарламент відмовився від позову щодо покарання членів ЄС за порушення верховенства права

Вівторок, 2 серпня 2022, 16:59

Європейський парламент ще у травні відмовився від позову проти Європейської комісії, через який вимагав від неї негайно запровадити механізм покарання держав-членів ЄС за порушення верховенства права.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Politico.

Причиною такого рішення став висновок юридичної служби Європарламенту, яка ухвалила, що позов проти Єврокомісії не мав достатніх підстав. Крім того, Єврокомісія сама у квітні запустила цю процедуру проти Угорщини.

Представник Європейського парламенту в коментарі Politico підтвердив відкликання позову: "Широка більшість керівників груп (парламенту) висловилася за відкликання позову проти Комісії та уповноважила президентку це зробити. Суд отримав повідомлення Європейського парламенту 18 травня 2022 року".

Свій позов Європейський парламент подав ще в жовтні 2021 року. Так він хотів натиснути на Єврокомісію для більш рішучих дій щодо таких держав, як Болгарія, Польща та Угорщина, яких критикували за порушення принципу верховенства права.

У позові стверджувалося, що ЄК відмовлялася використовувати отримані нею на початку 2021 року повноваження припиняти фінансування деяких членів. Тоді лідери ЄС пояснили, що чекали рішення Суду ЄС щодо оскарження цього механізму Польщею та Угорщиною.

Коли в лютому Суд ЄС відхилив цей позов, Європейська комісія почала впровадження цього механізму – але поки лише щодо Угорщини. Так, у липні Єврокомісія подала позов до Суду ЄС проти Угорщини через закон, який дискримінує людей на основі їх сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.