Віцепрем'єрка розповіла про перспективи та перешкоди до вступу України до ЄС та НАТО

коротко
Понеділок, 29 серпня 2022, 16:30

"Європейська правда" взяла ексклюзивне інтерв’ю в віцепрем’єрки з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної. Звичайно, говорили про перспективи вступу до НАТО та Євросоюзу.

Зовсім не дипломатичне та часом емоційне інтерв’ю дивіться на каналі ЄвроПравди в Youtube.

Для тих, хто віддає перевагу читанню – пропонуємо велику за обсягом текстову версію, у яку ми додали також економічні деталі співпраці України та ЄС.

Коротко, про що говорила Ольга Стефанішина:

Про те, скільки часу забере підготовча робота до членства:

"Можу точно сказати, що йдеться не про десятиріччя. Для цього зараз ми беремо ініціативу в свої руки і не будемо чекати, поки ЄС нам розкаже, як діяти далі… 5 вересня у Брюсселі на засіданні Ради асоціації ми заявимо про свої очікування. Сподіваюся, що в кінці року, коли президенти ЄС і України зберуться на зустріч, ми отримаємо ясність щодо початку перемовин".

"Україна може за три [роки підготуватися до членства в Євросоюзі]. Подивимося, чи зможе ЄС".

За словами Стефанішиної, абсолютно реалістично, що переговори щодо членства України можуть початися у 2023 році

Крім того, віцепрем’єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції вважає, що жодне з семи пріоритетних завдань, які має виконати Україна для старту переговорів про вступ в Євросоюз, не є складним

"Так, деякі з них сформовані в традиційному для ЄС розмитому форматі, щоб їх виконання було невичерпним. Але під час руху до безвізового режиму теж було чимало таких критеріїв – і нічого, ми впоралися".

"По кожній з семи рекомендацій ми провели перемовини з командами Єврокомісії, щоб зафіксувати спільні очікування. Щоб не було такого, що ми свою роботу зробили, а потім ЄС каже: ні, ми трошки по-іншому це бачили. Тому ми не давали європейським чиновникам спокійно проводити свою відпустку або готуватися до неї".

Також Ольга Стефанішина каже, що Україна обов'язково стане членом НАТО, якщо Альянс існуватиме до того моменту, коли буде таке вікно можливостей.

"Україна вже зближена з Альянсом максимально, наскільки це можливо без членства. Відбувається взаємодія з НАТО. А основні "морквинки" та можливості ми тепер можемо отримати виключно як член Альянсу, з 5-ю статтею (про колективний захист. – ЄП)".

"Я не хочу йти у деталі, але це вікно [можливостей для вступу в НАТО], коли може бути ухвалене рішення про наш вступ до НАТО, може настати навіть до закінчення війни. А я хочу звернути увагу, що Україна багато разів заявляла про своє бажання стати частиною Альянсу. Тепер рішення має бути ухвалене в Брюсселі".

За її словами, Україна вже впровадила багато натівських практик, а бойовий досвід, який здобуває ЗСУ, не має жодна з армій НАТО. Тож, наразі Київ буде вимагати стати членом Альянсу в обхід виконання Плану дій щодо членства. 

Повне інтерв’ю - в матеріалі Сергія Сидоренка та Юрія Панченка Стефанішина: Вікно для вступу України до НАТО може відкритися ще до завершення війни з Росією.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: