Трасс на посаді прем'єра Британії хоче оголосити Китай загрозою нацбезпеці нарівні з РФ

Понеділок, 29 серпня 2022, 18:32

Міністерка закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс у разі обрання лідером Консервативної партії, а отже, і главою уряду планує переглянути політику Лондона щодо Китаю, оголосивши його "нагальною загрозою" національній безпеці.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на The Times.

Трасс пообіцяла, що на посаді прем’єр-міністерки Британії ініціює перегляд так званого Інтегрованого огляду – документа, в якому викладені пріоритети британської дипломатії та оборони на наступне десятиліття.

У нинішньому огляді Китай визначений як "системний конкурент" Великої Британії, а Лондон закликають поглиблювати торговельні відносини з Пекіном, водночас остерігаючись можливих ризиків для національної безпеки.

За словами членів команди Трасс, вона у відносинах із КНР планує віддати пріоритет національній безпеці, а не економіці як реакцію на придушення масових демократичних протестів у Гонконгу та утисків мусульман у Сіньцзян-Уйгурському автономному регіоні.

Раніше статус "загрози" для Великої Британії отримала Росія.

До цього Ліз Трасс заявила, що в разі обрання на посаду глави британського уряду буде готова застосувати ядерну зброю, навіть якщо це означатиме "глобальне знищення".

Також вона поставила під сумнів те, чи є президент Франції Емманюель Макрон другом для Британії.

За даними останніх опитувань, Ліз Трасс виграє боротьбу за посаду лідера Консервативної партії та прем'єр-міністра у колишнього міністра фінансів Ріші Сунака.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.