Італія підтримує включення Одеси до переліку світової спадщини ЮНЕСКО

Середа, 31 серпня 2022, 20:42

Міністр культури Даріо Франческіні в середу заявив, що його уряд підтримує включення Одеси та Одеського порту списку світової спадщини ЮНЕСКО й буде сприяти цьому процесу.

Як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на сайт міністерства культури Італії, таку заяву Франческіні зробив під час відкриття Венеційського кінофестивалю в середу.

"Проєкт, який рішуче підтримує Україна, отримав підтримку уряду Італії в тісній співпраці між міністерством закордонних справ і міністерством культури, які надали фінансові та людські ресурси для підготовки документів кандидатури", – зазначив він.

Франческіні додав, що в підготовці заявки на включення Одеси до переліку світової спадщини брали участь італійські експерти з бюро з питань ЮНЕСКО міністерства культури Італії та запрошені експерти.

Нагадаємо, ще у квітні міністр культури Італії після візиту до Одеси закликав включити її до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, бо "чудове місто, глибоко пов’язане з Італією протягом всієї його історії, тепер ризикує бути знищеним".

У вівторок стало відомо, що ЮНЕСКО підтримує внесення Одеси до Списку об’єктів світової спадщини.

В Одесі є 196 пам’яток культурної спадщини, серед яких 30 – національного значення. Історичний центр Одеси вже є у попередньому списку ("списку кандидатів") ЮНЕСКО, пояснював мер міста.

Якщо ж Одесу включать до списку Всесвітньої спадщини, організація зможе надавати охоронні гарантії пам’яткам культури й захистити історичний центр міста від бойових дій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: