У Німеччині протестували проти поставок російського урану

Вівторок, 13 вересня 2022, 09:22

Активісти-екологи у понеділок провели акцію протесту перед заводом із виробництва паливних елементів у Німеччині, куди мала прибути партія російського урану.

Про це йдеться в публікації DW, повідомляє "Європейська правда".

Російське судно "Михаїл Дудін" мало прибути в порт Роттердама ввечері в неділю, а в понеділок уран мав бути перевезений вантажівкою на завод у Лінгені, неподалік від німецько-нідерландського кордону.

Світ реагує на терор РФ, Угорщина захищає Росатом, “візове покарання” для росіян: новини дня

Згідно із заявою, опублікованою громадською ініціативою, протестувальники вимагали "негайного припинення ядерних угод із Росією". Серед протестувальників був Владімір Сливяк, відомий російський еколог. Він закликав припинити співпрацю з російським режимом і запровадити санкції проти російської державної атомної компанії "Росатом".

Група Сливяка Ecodefense та інші екологічні організації закликали європейські країни припинити закупівлю урану у Росії. 

Вони послалися на недавній крок британського уряду щодо запобігання вивантаженню ядерних відходів судном "Міхаїл Дудін" поблизу Ліверпуля. 

Утім, представник міністерства з питань довкілля заявив у понеділок, що уряд Німеччини не може зупинити переробку партії російського урану в Лінгені. За його словами, санкції Європейського Союзу проти Росії не поширюються на ядерне паливо.

Німеччина виключає продовження терміну експлуатації трьох атомних електростанцій

"У нас немає законних підстав для запобігання транспортуванню урану з Росії, тому що санкції, введені ЄС у зв'язку з російським вторгненням в Україну, не поширюються на імпорт ядерного палива, як і російського газу, до ЄС", - заявив речник Мінприроди Андреас Кюблер журналістам у Берліні.

Кюблер також сказав, що відвантаження відповідає вимогам безпеки.

Німеччина поступово відмовляється від атомної енергетики з 2011 року. Три станції, що залишилися, повинні були відключити наприкінці 2022 року, але нещодавно уряд оголосив, що дві залишаться в роботі на кілька тижнів на тлі енергетичної кризи, викликаної скороченням поставок російського газу.

Тим часом Угорщина вимагає гарантій від ЄС, що російська ядерна енергетика не потрапить під санкції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: