МВС Польщі роздасть пожежникам таблетки йоду через "бойові дії в районі ЗАЕС"

Понеділок, 19 вересня 2022, 19:17

Міністерство внутрішніх справ Польщі розпорядилося роздати співробітникам пожежної служби таблетки калію йодиду.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться у повідомленні міністерства.

"У рамках проведення антикризових заходів та заходів з питань цивільного захисту, у зв’язку з інформацією ЗМІ про бойові дії в районі Запорізької АЕС, минулого тижня до районних штабів Державної пожежної служби було передано таблетки з вмістом йодистого калію. Це стандартна процедура, передбачена законодавством і використовується у разі можливої ​​радіаційної надзвичайної ситуації" - йдеться у повідомленні.

Водночас у відомстві наголосили, що на даний момент такої загрози немає і ситуація знаходиться на постійному моніторингу Національного агентства з атомної енергії.  В міністерстві запевнили, що служби, відповідальні за державну безпеку, перебувають у постійній готовності, а для кожного громадянина Польщі забезпечено відповідну кількість калію йодиду.

В МВС Польщі також наголосили, що профілактичне застосування йодистого калію самостійно лікарями та фахівцями не рекомендоване.

Раніше Рада керуючих Міжнародного агентства з атомної енергії, яка складається з представників 35 держав-членів ООН, ухвалила резолюцію із вимогою до Росії припинити окупацію Запорізької атомної електростанції.

Нагадаємо, ситуація на ЗАЕС опинилася у центрі уваги з початку серпня, коли російські військові почали обстріли станції. Росія відкинула заклики про демілітаризацію атомної станції, під приводом, що має "захищати її" від провокацій, та звинувачує в обстрілах Україну.

Після нетривалої місії на ЗАЕС експерти МАГАТЕ представили звіт, у якому підтвердили, що Росія розмістила "військовий персонал, транспортні засоби та обладнання в різних місцях станції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.