Комітет міністрів Ради Європи вимагає від РФ виплатити Грузії 10 млн євро за видворення грузинів

П'ятниця, 23 вересня 2022, 17:54

Комітет міністрів Ради Європи вкотре закликав Росію виплатити Грузії збитки після рішення ЄСПЛ про колективне видворення грузинів.

Про це повідомила пресслужба РЄ у п’ятницю, пише "Європейська правда".

Комітет міністрів Ради Європи висловив жаль через відсутність реакції російської влади на попередні звернення Комітету щодо виконання рішення ЄСПЛ у справі Грузія проти Росії щодо арештів, затримань та колективного видворення громадян Грузії у 2006-2007 роках. 

Прем'єр Грузії проти того, щоби російська окупація визначала політику його країни

Комітет знову закликав російську владу виплатити "справедливу сатисфакцію" уряду Грузії, яку присудив суд.

У проміжній резолюції, опублікованій сьогодні, Комітет міністрів нагадав, що, незважаючи на припинення членства в Раді Європи, Російська Федерація все ще зобов’язана виконувати рішення Європейського суду, а Комітет міністрів продовжує контролювати їхнє виконання. 

У своєму рішенні щодо справедливої ​​сатисфакції у 2019 році Європейський суд з прав людини визначив, що Росія повинна була виплатити уряду Грузії протягом трьох місяців 10 мільйонів євро відшкодування моральної шкоди, завданої групі щонайменше з 1500 громадян Грузії. 

Європейський суд також постановив, що грузинський уряд мав створити ефективний механізм для розподілу грошей окремим жертвам.

На своєму останньому черговому засіданні щодо нагляду за виконанням судових рішень Комітет міністрів знову висловив глибоку стурбованість тим, що виплата не була здійснена більше ніж через три роки після закінчення крайнього терміну.

"Зволікання з виконанням цього зобов’язання позбавляє окремих осіб, які постраждали від порушень, отримання компенсації за завдані збитки", – підкреслили в Комітеті.

Грузія подала позов до ЄСПЛ у 2007 році. За даними грузинської сторони, восени 2006 року у Росії було видано понад 4600 розпоряджень про видворення громадян Грузії, близько 2380 осіб було затримано і примусово депортовано.

Офіційна російська позиція полягала в тому, що грузини, про яких йдеться, порушили російське імміграційне законодавство, а їхнє видворення та поводження з ними під вартою були лише стандартними правоохоронними діями. 

У рішенні від 2014 року суд постановив, що восени 2006 року в Російській Федерації була запроваджена скоординована політика арешту, затримання та вигнання громадян Грузії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: