Європарламент вимагатиме призупинення переговорів про вступ Сербії до ЄС

Четвер, 29 вересня 2022, 08:48

Європейський парламент попросить призупинити переговори про членство Сербії в ЄС до тих пір, поки Белград не приєднатися до санкцій блоку проти Росії.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Euractiv.

У доповіді, вперше оприлюдненій у червні, наголошується на необхідності "визначати пріоритетність узгодження країн, що вступають до ЄС, зі спільною зовнішньою політикою та політикою безпеки ЄС і продовжувати переговори про вступ Сербії тільки в тому випадку, якщо країна приєднається до санкцій ЄС проти Росії".

Група соціал-демократів у Європейському парламенті підтвердила це, написавши цього тижня у Twitter, що "ЄС не може продовжувати переговори про вступ із Сербією, якщо вона не приєднається до санкцій ЄС проти Росії". "Це те, що ми скажемо в майбутньому звіті парламенту про розширення", - додали вони.

Коментуючи останнє зближення Сербії з Москвою - підписання минулого тижня у Нью-Йорку угоди про координацію зовнішньої політики двох країн - доповідач Європарламенту щодо звіту про розширення ЄС, хорватський депутат від соціал-демократів Тоніно Пікула сказав: "Це дуже розчаровує в країні, яка прагне вступити до ЄС".

Сербія розпочала переговори про вступ у січні 2014 року, але поки що вони просуваються повільно. Вона відкрила 18 з 35 розділів переговорів і завершила лише два.

Як повідомлялося, Європейський Союз тисне на президента Сербії Александара Вучича з тим, щоб він більше не відкладав запровадження санкцій проти Росії у зв’язку з її повномасштабним вторгненням в Україну, інакше на Белград можуть чекати обмеження з боку ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: