Чому Росії вигідні вибухи на "Північних потоках"

Аналітика коротко
П'ятниця, 30 вересня 2022, 15:10

Інциденти з витоками на газопроводах "Північний потік-1" та "Північний потік-2", які сколихнули ринки Європи, були невипадковими. Щонайменше чотири місця витоків та зафіксовані сейсмографами вибухи, після яких відбулося різке падіння тиску в обох трубах, цілком очевидно вказують на навмисний характер атаки.

Так чи інакше, а й складність атаки, і її нахабність вимагають швидкого розслідування і належного реагування. Подібна диверсія, навіть здійснена у виключній економічній зоні двох країн – члена НАТО Данії та майбутнього члена Швеції, – може вважатися актом агресії, йдеться у статті директора з досліджень аналітичного центру DiXi Group Романа Ніцовича Росія грає ва-банк: які наслідки матимуть вибухи на "Північних потоках".

За сукупністю непрямих доказів можна вже зараз стверджувати, що атака вигідна саме російській стороні.

Ринки вже відреагували на інцидент зростанням цін на газ. 

Саме спекуляція на страху холодної зими дозволяє Росії дестабілізувати ринки і продовжувати заробляти на поставках іншими маршрутами, а також підважувати підтримку України у війні.

Атаки на "потоки" також дозволяють Кремлю стверджувати про технічні причини скорочення постачання газу на ринки ЄС.

Саме технічні причини можуть врятувати "Газпром" від масових арбітражів від європейських компаній за невиконання умов контрактів.

Продовження максимального газового експорту через "Турецький потік" та мінімального – через українську ГТС дозволяє РФ підтримувати лояльність окремих "дружніх" країн (зокрема, Сербії та Угорщини) та зберегти вплив на Молдову, залежну від електроенергії, що виробляється з газу на території Придністров’я.

А контроль за інтенсивністю бойових дій у війні проти України дозволяє і далі шантажувати ЄС, де можуть розглядати розширення транзиту через нашу ГТС як спосіб компенсувати втрату "потоків".

З іншого боку, нещодавні погрози "Газпрому" через ініційований "Нафтогазом" арбітраж залишають простір для ескалації та переходу до сценарію "нульового транзиту".

Щодо атаки на обидва "потоки", схоже, що у РФ визначилися з лінією реагування, і вона не нова – звинуватити США.

Федеральна служба безпеки Росії порушила кримінальну справу за статтею про міжнародний тероризм. Офіційна речниця МЗС заявила, що інциденти відбулися в зоні американської розвідки, та пригадала заяви президента Байдена, який обіцяв зупинити "Північний потік-2" у разі вторгнення.

Як запасний варіант, у Москві також натякнули на зацікавленість Польщі в атаках на газопроводи.

У разі нефункціональності обох "потоків" Росія остаточно програє весь регіон Балтійського моря в геостратегічному плані.

Похитнеться і "м’яка сила", яку російський режим вибудовував роками.

Саме на Балтиці були зосереджені значні газо- і нафтоекспортні проєкти останніх десятиліть, і зараз це "вікно в Європу" зачиняється.

Навіть у разі технічного відновлення та неймовірних знижок від "Газпрому" відновлення статус-кво буде складним – на рівні ЄС повним ходом йде реалізація плану REPowerEU зі скорочення залежності від російського газу.

Через поступове закриття для російських енергоносіїв західних ринків та санкції, що блокують високотехнологічні проєкти та інвестиції, гігантська наземна інфраструктура, збудована для експорту нафти і газу з РФ через Балтійське море, може виявитися заблокованою. Причому на довгі роки.

Експансію на азійські ринки та імпортозаміщення передових нафтогазових технологій поки залишимо для вдячних споживачів кремлівської пропаганди.

Докладніше – у матеріалі Романа Ніцовича Росія грає ва-банк: які наслідки матимуть вибухи на "Північних потоках".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: