Польські водії страйкують біля кордону з Україною через черги з українського боку

фото
Понеділок, 5 вересня 2022, 22:01

Група польських водіїв у понеділок заблокувала пункт пропуску "Дорогуськ-Ягодин" на кордоні з Україною, вимагаючи вирішення проблеми з довгими чергами й нарікаючи на роботу польських митників і прикордонників.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Onet.

Учасники страйку нарікають на те, що, повертаючись із України, змушені стояти з порожніми ваговозами у великих чергах – деякі тривають п’ять-сім днів. За цей час були випадки вандалізму й бійок серед далекобійників.

"Ми закликаємо до відновлення проїзду для порожніх машин, яким протягом кількох років можна було просто перетнути кордон без жодних проблем. Також ми вимагаємо відновлення дозволів для в’їзду українських автівок у Польщу та збільшення числа фітосанітарних перевірок", – каже представник страйкарів Лукаш Бялас.

 
Фото: Onet

З обіду пункт пропуску "Дорогуськ-Ягодин" фактично паралізовано. За годину дозволяється проїзд лише одного транспортного засобу в один бік і ще одного – в інший. Не можуть проїхати ваговози із гуманітарною допомогою до України, а також із українським зерном – до Польщі.

Водії, які беруть участь у страйку, погрожують заблокувати рух уздовж усього українсько-польського кордону, якщо їхні вимоги не буде виконано.

 
Фото: Onet

У польській Прикордонній службі кажуть, що інформували Україну про ситуацію, що склалася. У понеділок мала відбутися зустріч сторін із цього питання. Крім того, польський прем’єр Матеуш Моравецький має в п’ятницю провести переговори із українським колегою Денисом Шмигалем.

Своєю чергою заступник міністра інфраструктури України Мустафа Найєм стверджує, що проблема в перетині кордону криється саме з польського боку, де "щодня перевіряли все менше і менше автівок".

"До війни контроль (на пункті пропуску "Дорогуськ-Ягодин") проходили до 80 вантажівок на добу, а в останні дні – від 12 до 25. Якщо є об’єктивні причини такого уповільнення роботи, то ми готові зробити від себе усе залежне для прискорення процесу і збільшення пропускної здатності пункту пропуску. Але разом з тим, ми чекаємо і від усіх служб з польського боку такого ж поступу", – написав Найєм у Facebook.

Він додав, що не вважає обґрунтованою вимогу польських страйкарів скасувати "транспортний безвіз" для українських перевізників та повернути дозволи.

"Я б хотів заспокоїти наших перевізників: наразі про скасування "транспортного безвізу" не йдеться. Найімовірніше, це політична вимога польських перевізників. Мета – спричинити додатковий тиск на польський уряд задля вирішення вищевказаних проблем", – вважає він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.