В уряді Польщі стверджують, що готувалися до прийому біженців з України ще до вторгнення РФ

ексклюзив
Вівторок, 6 вересня 2022, 21:43

У польському уряді стверджують, що ще на початку 2022 року – тобто до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну – проводили консультації та готувалися масово приймати українських біженців.

Як повідомляє кореспондент "Європейської правди", про це на економічному форумі у польському місті Карпач заявив державний секретар міністерства внутрішніх справ Польщі Павел Шефернакер.

"Ще на початку року ми масово збирали воєвод і обговорювали, як приймати велику кількість українських біженців", – заявив він.

Шефернакер зазначив, що в польському уряді вперше стверджують, що готувалися приймати біженців ще до початку повномасштабного вторгнення РФ.

До того опозиція в Польщі критикували уряд, що там виявилися неготовими приймати таку велику кількість українських біженців. В уряді часто погоджувалися з такою критикою, визнаючи, що такий потік біженців виявився для них несподіванкою.

Моравецький: У Польщі працює понад мільйон українців

Попри це, заява представника польського МВС вказує, що в уряді насправді готувалися до таких дій.

За словами Шефернакера, за понад шість місяців війни кордон Польщі з боку України перетнули шість мільйонів іноземців, із яких 5,6 мільйона – громадяни України. З них один мільйон отримав PESEL (аналог українського ідентифікаційного коду), 1,9 мільйона – фінансову допомогу.

Також він додав, що наразі 400 тисяч українських біженців з тих, що прибули в Україну після 24 лютого, отримали в Польщі роботу.

Як повідомлялося, новий навчальний рік у школах Польщі розпочали 185 тисяч дітей, які втекли від війни в Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: