Швейцарія планує тісніші оборонні зв'язки з ЄС і НАТО через вторгнення РФ в Україну

Середа, 7 вересня 2022, 18:21

Швейцарія прагнутиме тісніших зв’язків у сфері оборони та безпеки з Європейським Союзом і НАТО після вторгнення Росії в Україну, зберігаючи при цьому свій традиційний нейтралітет.

Про це йдеться у програмному документі, схваленому урядом, пише "Європейська правда" із посиланням на Reuters.

У документі також міститься заклик до нарощування власної військової потужності Швейцарії.

"Війна в Україні показала зростаючу загрозу гібридного конфлікту, кампаній з дезінформації, кібератак, таємних операцій і навіть збройних конфліктів. В інтересах Швейцарії більш послідовно, ніж раніше, орієнтувати свою політику безпеки та оборони на міжнародне співробітництво", - йдеться в заяві.

Наголошується на можливостях розширення політичної співпраці в Європі, зокрема з НАТО та ЄС. "Вони повинні використовуватися для зміцнення власної обороноздатності країни, дотримуючись нейтралітету", - йдеться у заяві.

Співпраця може включати активнішу участь у спільних навчаннях, розширення військового співробітництва, активізацію існуючих зв’язків із НАТО в рамках програми "Партнерство заради миру" або приєднання до груп швидкого розгортання ЄС для операцій з порятунку та евакуації.

Як відомо, Швеція та Фінляндія – країни, які також мають тривалу історію нейтралітету – незабаром стануть членами НАТО.

Нагадаємо, Швейцарія посилила правила надання соціальної допомоги українським біженцям. Під час розгляду заявок на отримання соціальної допомоги тепер враховуватиме фінансове становище біженців.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.