Прем'єр Хорватії дистанційно виступив у Верховній Раді

відео
Вівторок, 18 жовтня 2022, 20:58

Прем’єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович у вівторок звернувся по відеозв’язку до депутатів Верховної Ради, підтвердивши підтримку України у повномасштабній війні з Росією та її європейської та євроатлантичної інтеграції.

Про це повідомляє "Європейська правда".

"Ми у Хорватії особливо близько відчуваємо вашу рішучість жити у вільній і незалежній Батьківщині та ваше бажання залишити майбутнім поколінням дім, де вони зможуть бути собою. Справедливість і правда на вашому боці, і тому Хорватія твердо стоїть поряд з вами у солідарності з першого дня агресії", – сказав Пленкович українським депутатам.

Він укотре підтвердив, що Хорватія "безумовно підтримує" незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах та "ніколи не визнає анексію окупованих українських регіонів, як не визнавала анексію Криму".

"Ми направили фінансову, гуманітарну, технічну і військову допомогу Україні, прийняли 22 тисячі українських біженців, забезпечили літній відпочинок на хорватському узбережжі для сотні українських дітей, українських захисників, і будемо продовжувати допомагати. Наш унікальний досвід у розмінуванні, післявоєнній відбудові країни, опікуванні ветеранами та постраждалими внаслідок війни також до ваших послуг", – запевнив глава хорватського уряду.

Пленкович підтвердив, що Загреб буде підтримувати зусилля Києва з європейської та євроатлантичної інтеграції, й нагадав, що в грудні 2021 року разом із Володимиром Зеленським підписав спільну Декларацію про європейську перспективу України.

"Ми вітаємо вас з цим (отриманням статусу кандидата на членство в ЄС) і бажаємо, щоб ви в короткий термін виконали всі рекомендації, які вам направила Європейська комісія. Цей статус кандидата – це не лише відображення єдності та політичної рішучості ЄС у момент російської агресії, а й заслуга молодої, динамічної та самосвідомої української демократії, яка з роками зростала і набирала силу", – наголосив він.

Крім того, прем’єр Хорватії окремо засудив ядерні погрози Кремля та енергетичний шантаж Росії, наголосивши, що він "викликав єдність, як ніколи, та потужну відповідь об'єднаної Європи".

Нагадаємо, 25 жовтня у Загребі відбудеться парламентський саміт Кримської платформи, в якому візьмуть участь делегації з понад 50 країн та інституцій, в тому числі спікерка Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.