Посол Ватикану у Польщі запросив на прийняття посла РФ: для інших дипломатів це стало проблемою

П'ятниця, 28 жовтня 2022, 11:11

Апостольська нунціатура в Польщі запросила російського посла Сергєя Андрєєва на прийняття, це стало проблемою для деяких гостей.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Rzeczpospolita.

З моменту повномасштабного нападу Росії на Україну представники Російської Федерації не запрошувалися на жодні офіційні церемонії за участю польської влади. Запрошення на зустрічі за участю дипломатичного корпусу також не надходять до посольства РФ від інших послів, акредитованих у Польщі. А якщо вони захочуть надіслати таке запрошення, то їх попросили повідомити про це МЗС.

"Це робиться для того, щоб уникнути ситуації, коли польський політик опиниться поруч з російським послом", - пояснило виданню джерело в дипломатичних колах.

Апостольська нунціатура в Польщі припинила бойкот російських дипломатів. Минулого вівторка посол Російської Федерації в Польщі Сергєй Андрєєв отримав запрошення на прийом до штаб-квартири посольства на проспекті Шуха у Варшаві. Андрєєв прийняв запрошення архієпископа Сальваторе Пеннаккіо і прибув до його резиденції.

Інформацію про присутність посла Андрєєва виданню також підтвердило джерело, близьке до МЗС.

"Ми були здивовані цією інформацією", - сказав співрозмовник, додаючи, що, на щастя, направлений на зустріч представник дипломатичного відомства у ранзі держсекретаря не зміг бути присутнім на ній.

"В принципі, не варто дивуватися запрошенню російського посла, оскільки Ватикан проводить досить м'яку політику щодо Росії. Просто послухайте Папу Римського. Але, в будь-якому випадку, інших гостей нунцій поставив у дуже незручну ситуацію. Якщо нунцій хоче, нехай зустрінеться з Андрєєвим наодинці", - додав він.

Як повідомляє RMF24, на запитання, чи запрошення російського посла було в межах дипломатичних норм, керівник Офісу президента з питань міжнародної політики Якуб Кумох відповів ствердно.

"Це абсолютно нормально - запрошувати послів, які акредитовані в Польщі, а російський посол акредитований в Польщі, і ніхто його з Польщі не виганяв, і я не знаю про такі плани на даний момент", - підкреслив він.

Кумох зазначив, що якщо інші посли не знали заздалегідь про присутність Андрєєва на прийомі, то "дійсно могло б бути якесь бурчання, тому що не всі хочуть зустрічатися з людиною, про яку йде мова". Він додав, що Росія сама довела свою країну, країни-сусіди, а також свою дипломатію до такої ситуації.

"Я дуже співчуваю російським дипломатам у ці дні, тому що вони заслужено піддаються певному остракізму або бойкоту, тому що з'явитися сьогодні з російським послом - це не те, що додає балів дипломату", - сказав президентський радник.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: