Нові потяги до Європи, глава Німеччини пішов проти Путіна, більше зброї з США: новини дня

Дайджест
П'ятниця, 28 жовтня 2022, 21:09

Генсек НАТО заявив, що останні тижні стали найбільшою ескалацією з боку РФ з 24 лютого. Разом з тим, він відзначив успіхи України в протиповітряній обороні і повідомив про подальшу допомогу від союзників у цій царині. 

Вчора із промовою, яку в ЄС назвали "орвеллівською", виступав Путін, а сьогодні із програмною промовою виступив президент Німеччини. 

Він поклав на президента РФ особисту відповідальність за розв'язання найбільшої війни в Європі та закликав країну готуватися до важких часів.

Китай стає відкритішим щодо позиції союзництва з путінською Росією. 

Китайська сторона заявила, що підтримуватиме Росію під лідерством Путіна для об’єднання російського народу задля стверджування статусу РФ як великого гравця на міжнародній арені. 

З іншого боку, починає "оживати" російська ОДКБ. Лідери організації обговорили "перспективну" реакцію на загострення на вірменсько-азербайджанському кордоні та домовилися розглянути його в листопаді.

Всі важливі і цікаві новини дня 28 жовтня – у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Війна з Росією 

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає дії Росії протягом останніх кількох тижнів найбільшою ескалацією війни з лютого.

"Якщо скласти разом їхню мобілізацію та сили, які вони зараз можуть відправити на фронт, з їхньою частковою тепер вже незаконною анексією частини української території та небезпечною ядерною риторикою - усе це є найбільшою ескалацією з початку війни", - сказав Єнс Столтенберг.

Разом з тим, на думку Столтенберга, Україна вже успішно реагує на загрозу з повітря, а допомога від союзників поступово буде компенсувати старі системи й підвищувати захист.

"Думаю, зброя, яку ми зараз поставляємо, має величезне значення. Українці вже досягли успіху, збивши багато російських ракет і безпілотників. У майбутньому ситуація зміниться ще сильніше - зараз активізуються союзники", - зазначив генсек. 

Нагадаємо, що Росія завдає шкоди Україні, у тому числі, завдяки допомозі Ірану та їхніх безпілотників. 

Глава МЗС України Дмитро Кулеба у телефонній розмові з іранським колегою вимагав негайного припинення постачання іранської зброї Росії

А радник президента Польщі Якуб Кумох заявив, що своєю агресією проти України Росія анулювала Основоположний акт НАТО-Росія 1997 року, й Варшава зацікавлена в участі в програмі НАТО з розміщення ядерної зброї.

У Єврокомісії назвали "орвеллівською" промову президента РФ Владіміра Путіна на Валдайському форумі, яку він оголосив вчора. 

Президент США Джо Байден висловив у четвер скептицизм щодо коментаря президента Росії Владіміра Путіна про те, що він не мав наміру використовувати ядерну зброю в Україні.

Сьогодні з програмною промовою в палаці Бельвю виступив федеральний президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр.

Він закликав країну готуватися до важких часів.

"Дивіденди миру вичерпалися. Для Німеччини починається епоха проти вітру", - сказав Штайнмаєр, маючи на увазі російську агресивну війну в Україні.

При цьому Штайнмаєр послався на "дух опору" німців. Країна перебуває в найглибшій кризі з часів об'єднання, зазначив він. Зараз необхідно загострити свій погляд на те, що потрібно в цій ситуації. "Тоді нам не доведеться зустрічати цю нову епоху з острахом або навіть беззахисно", - сказав президент Німеччини.

Він поклав на президента РФ Владіміра Путіна особисту відповідальність за розв'язання найбільшої війни в Європі з часів Другої світової війни і руйнування європейського порядку безпеки.

Штайнмаєр прямим текстом оголосив про початок нової епохи у відносинах із Росією та світом. І це збігається з революційними заявами Шольца про те, що настав час сприймати Україну "як майбутнього члена ЄС". 

ЄвроПравда переклала та опублікувала цю промову з незначними для українського читача скороченнями.

Китай та РФ

Тим часом, Китай стає відкритішим щодо позиції союзництва з путінською Росією. 

Міністр закордонних справ Китаю у розмові з главою МЗС РФ Сергєєм Лавровим заявив про підтримку Пекіном "Росії під лідерством Путіна".

"Китайська сторона також твердо підтримуватиме російську сторону, під лідерством президента Путіна, у тому, щоб об’єднувати російський народ для подолання труднощів, усунення проблем, реалізації стратегічних цілей розвитку та стверджувати статус Росії як великого гравця на міжнародній арені. Китай та Росія мають легітимне право реалізувати свій шлях розвитку… Будь-які спроби заблокувати прогрес Росії та Китаю приречені на невдачу", - зазначає Пекін у комюніке.

Допомога Україні 

Сполучені Штати передадуть Україні новий пакет військової допомоги на загальну суму 275 мільйонів доларів.

До складу нового пакету увійдуть боєприпаси для систем HIMARS, високоточні артилерійські снаряди, дистанційні системи мінування, броньовані машини HMMWV та патрони для стрілецької зброї.

Також у пакеті допомоги будуть засоби військового супутникового зв’язку, не пов’язані зі Starlink.

Литва відправила Україні обладнання для ремонту пошкоджених електропідстанцій і газогонів, а Канада випускає державні облігації на підтримку України.

Енергокриза 

Сейм Польщі схвалив закон про обмеження цін на енергоресурси.

Британія припинить імпорт російського скрапленого природного газу з 1 січня.

"Ми позбавляємо Путіна коштів для його незаконної війни", - йдеться в заяві МЗС Британії, опублікованій у Twitter.

Ну а Канада запровадила санкції проти енергетичних компаній РФ і керівництва "Газпрому".

Прага і Путін

Будівлю МВС Чехії в Празі прикрасили банером з Путіним у мішку для трупів

До речі, президент України Володимир Зеленський присвоїв Празі звання "Місто-рятівник".

Разом з тим, у місті сьогодні відбувся новий протест – проти чинного уряду та допомоги Україні.

Маск купив Twitter

Колишній президент США Дональд Трамп зрадів, що Маск купив Twitter.

Єврокомісар Тьєррі Бретон заявив, що ЄС буде уважно стежити за тим, щоб американський мільярдер Ілон Маск не перетворив Twitter на платформу для розпалювання ненависті.

Молдова

Як повідомляє видання The Washington Post, російське ФСБ працює над поваленням уряду Молдови руками проросійської партії "Шор".

Та ще й молдовський олігарх Плахотнюк оголосив про повернення в політику й прокоментував санкції США.

Авіакомпанія Wizz Air закриває базу у Молдові через війну в Україні.

Інше: нові рейси до Європи залізницею

"Укрзалізниця" анонсувала нові рейси до кількох європейських міст.

ОДКБ зустрілася через Вірменію: домовилась зустрітися ще.

Україна отримала від США 2,3 млн доз вакцини від коронавірусу компаній Pfizer-BioNTech.

Влада Естонії позбавить росіян і білорусів дозволів на зброю.

Шольц і Макрон пригрозили Байдену відповіддю через недобросовісну конкуренцію - ЗМІ.

У Раді заявили, що не уповноважували Гончаренка представляти позицію парламенту у Косові.

Прем'єр-міністри Фінляндії та Швеції запевнили у спільному вступі до НАТО.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: