Молдовський олігарх Плахотнюк оголосив про повернення в політику й прокоментував санкції США

П'ятниця, 28 жовтня 2022, 16:31

Колишній лідер Демократичної партії Молдови, олігарх Влад Плахотнюк, який є фігурантом скандальної "справи мільярда" й перебуває в санкційному списку США, оголосив про повернення в молдовську політику.

Як повідомляє "Європейська правда", про таке Плахотнюк сказав в інтерв’ю молдовському порталу Tribuna.md.

"Я дав можливість продемонструвати свої "навички" коаліції ACUM (проєвропейський блок, до якого входила партія Маї Санду) із ПСРМ (Партія соціалістів Республіки Молдова), а потім "гарвардцям"… І у них було три роки, щоб принести хороші часи. Наскільки вони досягли успіху, видно із ситуації в країні. Це причина, яка змусила мене ухвалити рішення, про яке я оголошую зараз. Я вирішив повернутися в політику Молдови. Я – політик, який знає, як вирішувати кризові ситуації, і мій час настав", – сказав він.

Плахотнюк додав, що збирається залишатися в молдовській політиці "рівно стільки, скільки буде потрібно, щоб подолати кризи і вивести країну на шлях нормального, стабільного розвитку".

Він додав, що рішення Сполучених Штатів запровадити проти нього санкції через дестабілізацію ситуації в Молдові було передбачуваним "після істерик і наполегливості Маї Санду перед іноземними канцеляріями".

В уряді Молдови пропонують ввести такі ж санкції проти олігархів Шора й Плахотнюка, як і США

"Мої адвокати проаналізують можливість оскаржити ці санкції, щоб довести, що Мая Санду брехала, щоб очорнити політичного опонента, якого вона боїться донині, незважаючи на те, що я залишався осторонь політичних процесів у країні", – вважає олігарх.

Влад Плахотнюк – молдовський олігарх, який фігурує в кількох кримінальних провадженнях. Найбільш відоме з них – "справа мільярда", коли з банківської системи Молдови було виведено мільярд доларів, або 10% ВВП. Під тиском США Плахотнюк утік з Молдови на тлі загострення політичної кризи у 2019 році. Він склав із себе повноваження голови Демократичної партії Молдови, яка до того часу була партією влади.

26 жовтня посол США у Молдові Кент Дойл Логсдон після зустрічі з президенткою Маєю Санду провів брифінг, на якому повідомив про санкції США проти Плахотнюка, лідера проросійської партії "Шор" Ілана Шора та ще семи пов’язаних з ними осіб "за системну корупцію та втручання у вибори, підтримуване Кремлем".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.