Мир в Україні можливий тільки після виведення російських військ - Санду

Четвер, 10 листопада 2022, 10:07

Президентка Молдови Мая Санду переконана, що відновлення повноцінного миру у російсько-українській війні можливе тільки після повного виведення російських військ з України.

Про це Санду заявила на пресконференції з президенткою Єврокомісії в Кишиневі у четвер, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

"Ми переконані, що необхідно більше зусиль, більше єдності та більше солідарності на глобальному рівні, щоб змусити Росію покинути Україну. Лише у такому разі мир може бути відновлений. Мир в Україні є життєво важливим для добробуту всього континенту і він є невід’ємним для нас тут, у Молдові, де безпекові ризики зростають від початку війни", - заявила Санду.

Вона додала, що війна принесла у Молдову велику економічну та соціальну шкоду, яку відчуває кожен громадянин. 

За словами Санду, Молдова зіткнулась з енергетичною кризою, у якій енергетичні ресурси використовуються як зброя, що націлюється на демократію, і "ця енергетична війна відбувається не тільки в Молдові".

Під час візиту до Кишинева у четвер Урсула фон дер Ляєн повідомила, що Європейська комісія підготувала новий пакет допомоги для Молдови, аби впоратися з енергетичної кризою взимку.

Додатковий пакет допомоги передбачає 200 млн євро для потреб у забезпеченні газом. Із них 100 млн євро буде надано у вигляді грантів і ще 100 млн у вигляді позик. Кошти будуть доступні з січня 2023 року.

Молдова також отримує ще 50 млн євро для бюджетної підтримки. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.