Румунія: НАТО має зробити більше для захисту східного флангу

Вівторок, 29 листопада 2022, 08:57

Для захисту східного флангу НАТО необхідно більше союзних військ, заздалегідь розгорнутої зброї та детальні плани бойових дій.

Про це заявив президент Румунії Клаус Йоганніс у понеділок перед дводенною зустріччю з міністрами закордонних справ НАТО у Бухаресті, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Stars and Stripes.

Йоганніс, який приймає зустріч міністрів НАТО у столиці Румунії, сказав журналістам, що через війну Росії проти України необхідні "набагато конкретніші та сміливіші" рішення щодо зміцнення безпеки його країни та інших країн регіону.

Союзники вже зробили численні кроки для цього з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому. Серед цих заходів: нові багатонаціональні бойові групи НАТО і додаткові американські ротаційні роти, включаючи розгортання 101-ї повітряно-десантної частини в Румунії. Але Йоганніс сказав, що цих ініціатив недостатньо.

За його словами, союзникам необхідно втілити в життя ідеї нової стратегічної концепції НАТО, представленої на початку цього року.

Вона включає оновлення планів оборони, які пов'язують національні сили союзників в оборонних цілях.

Йоганніс сказав, що ці плани необхідно доопрацювати, щоб "ми не ухвалювали ці рішення в останній можливий момент".

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив у понеділок, що союзники в Бухаресті готові надати додаткову допомогу українським військовим, які цього року вже отримали мільярди на озброєння від США та інших союзників.

Він сказав, що союзники також розглянуть способи збільшення підтримки інших партнерів, які стикаються з тиском Росії, таких як Боснія та Герцеговина, Грузія та Молдова.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: