Європарламент вимагає випустити Саакашвілі й запровадити санкції проти Іванішвілі

Середа, 14 грудня 2022, 16:25

Європейський парламент у середу ухвалив резолюцію про реалізацію Угоди про асоціацію ЄС-Грузія, в якій, зокрема, закликав до звільнення експрезидента Міхеїла Саакашвілі та запровадження санкцій проти колишнього прем’єра Бідзіни Іванішвілі.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на грузинську службу "Радіо Свобода".

Документ підтримали 430 депутатів Європарламенту, 52 виступили проти, ще 126 – утрималися під час голосування.

До резолюції було внесено шосту поправку із закликом до Європейської ради та демократичних партнерів "вжити відповідних заходів, зокрема застосування персональних санкції проти Іванішвілі та всіх осіб, відповідальних за погіршення демократичного політичного процесу" в Грузії. За поправку проголосували 275 депутатів, 212 виступили проти, 132 утрималися.

Також одним із адресатів резолюції є президентка Грузії Саломе Зурабішвілі, яку просять "використати надані конституцією повноваження" для звільнення Саакашвілі, а також помилувати гендиректора опозиційного каналу "Мтаварі архі" Ніку Гварамія.

Саакашвілі знову оголосив голодування

Ще у червні Європарламент затвердив резолюцію про порушення свободи ЗМІ та безпеки журналістів у Грузії, в якій ішлося про "деструктивну роль олігарха Бідзіни Іванішвілі в політиці й економіці Грузії, його контроль над урядом і його рішеннями".

Саакашвілі перебуває за ґратами з часу таємного повернення до Грузії напередодні місцевих виборів 2021 року.

Раніше стало відомо, що, згідно з висновками комісійної судово-медичної експертизи, які опублікував неурядовий центр "Емпатія", Саакашвілі не можна залишатися за ґратами через стан здоров’я. У висновку йдеться, що у Саакашвілі виявили понад 20 діагнозів, з яких 10 основних "несумісні з ув’язненням", а до арешту він був майже здоровий.

У правлячій партії Грузії заявили, що не збираються довіряти цим висновкам.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.