У Польщі ведуть розслідування через вибух гранатомета, подарованого начальнику поліції в Україні

Понеділок, 19 грудня 2022, 10:48

У Польщі ведуть розслідування через вибух гранатомета, подарованого начальнику польської поліції Ярославу Шимчику українськими колегами.

Про це повідомляє RMF24, пише "Європейська правда".

Розслідування ведеться у зв’язку з "неумисним спричиненням вибуху, що загрожував життю багатьох людей". За такою кваліфікацією може загрожувати до п'яти років позбавлення волі.

Сам Ярослав Шимчик проходитиме у справі як постраждалий і його допитають як свідка, проте не виключено, що з ходом розслідування на нього покладуть певну частку відповідальності за інцидент. Слідство, серед іншого, буде встановлювати, наскільки поліція діяла згідно з передбаченими процедурами після інциденту. Експерти з’ясовують, чому подарований гранатомет міг вибухнути. 

В інтерв’ю Rzeczpospolita Шимчик повторив, що отримав запевнення від української сторони, що вибухових речовин у гранатометі немає і це фактично металобрухт. З цих причин він не декларував цей подарунок на кордоні на зворотному шляху. "У нашому розумінні це була вже не зброя, а дві порожні труби гранатомета", - пояснив він.

На запитання про те, чи подаватиме він у відставку, начальник поліції сказав, що не бачить причини для цього, якщо так не вирішать у міністерстві внутрішніх справ.

Нагадаємо, минулого тижня стало відомо, що у будівлі Головного управління поліції вибухнув "подарунок з України". Ярослав Шимчик розповів, що вибух стався, коли він переміщував гранатомети у своєму кабінеті.

Військові експерти кажуть, що такий гранатомет не міг вистрілити сам собою - якщо тільки він не був пошкоджений.  Але також можливо, що начальник поліції міг натиснути на якусь частину пускової трубки, яка не була ретельно перевірена.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: