Президентка Єврокомісії: обмеження цін на нафту з РФ суттєво уріже її доходи

відео
П'ятниця, 2 грудня 2022, 20:59

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн привітала домовленість послів Європейського Союзу про встановлення граничної ціни на російську нафту, що перевозиться морським шляхом.

Про це вона заявила у зверненні, опублікованому у п’ятницю, пише "Європейська правда".

"Сьогодні Європейський Союз, G7 та інші глобальні партнери погодилися запровадити глобальне обмеження ціни на нафту, що перевозиться з Росії морським шляхом", – заявила фон дер Ляєн, додавши, що цей крок переслідує три цілі.

"По-перше, він посилює вплив наших санкцій. По-друге, ще більше зменшить доходи Росії. А по-третє, водночас це стабілізує глобальні ціни на енергетику, оскільки дозволяє торговельні, брокерські й транспортні операції з певною кількістю російської морської нафти для операторів із ЄС щодо третіх країн за умови, що вона продається за ціною, нижчою від граничної", – пояснила вона.

Таким чином гранична ціна на морську нафту з Росії "прямо сприятиме країнам зі слаборозвиненою економікою і країнам, що розвиваються, а також буде змінюватися з часом, аби ми могли реагувати на становище на ринку", додала глава Єврокомісії.

У п'ятницю дипломати Європейського Союзу остаточно домовилися встановити граничну ціну на російську нафту, яка транспортується морем, на рівні 60 доларів за барель, із коригуванням ціни щодвамісяці так, аби ціна була на 5% нижча за ринкову. Якщо нафту закуповуватимуть за вищою ціною, ніж встановлено, обслуговування її морського перевезення буде заборонено.

Крім того, з 5 грудня набуває чинності ембарго ЄС на переважну більшість імпорту російської нафти, тому гранична ціна буде застосовуватися до покупців за межами регіону.

Початкова пропозиція "Групи семи", узгоджена минулого тижня, передбачала обмеження ціни на рівні 65-70 доларів за барель без механізму коригування.

Росія раніше стверджувала, що не буде продавати нафту країнам, які підтримають цінове обмеження.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: