Опонент Саакашвілі ініціював звернення з вимогою випустити його на лікування за кордон

П'ятниця, 23 грудня 2022, 13:11

Четвертий президент Грузії Георгій Маргвелашвілі, який був політичним опонентом Міхеїла Саакашвілі, ініціював звернення з вимогою випустити політика за кордон на лікування.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Новости-Грузия".

Звернення вже підписали понад 130 колишніх високопосадовців – окрім Маргвелашвілі, це, зокрема, троє колишніх спікерів парламентів, три ексголови Конституційного суду, колишні депутати та міністри.

"Ми не обговорюємо питання провини президента Саакашвілі. Ми говоримо: смертна кара заборонена Конституцією Грузії, як і тортури, нелюдське поводження, що принижує гідність, і поводження, що принижує гідність", – йдеться у зверненні.

Автори заяви попереджають, що загибель Саакашвілі матиме вкрай згубні внутрішні та зовнішні політичні наслідки, і нагадується, що "грузинське суспільство ще не оговталося від травми насильницької смерті першого президента Грузії".

Саакашвілі у суді в Грузії почав говорити українською, його попросили "дотримуватися порядку"

"Незважаючи на політичні розбіжності, не слід втягуватися у вир помсти; Ми, громадяни Грузії, не повинні допустити, щоб Міхеїл Саакашвілі помер від тортур. Його потрібно терміново відправити за кордон на лікування. Це те, що вище партійних інтересів. Це в інтересах історії, політичної доцільності, людяності та цивілізованості. Закликаємо всіх об'єднатися заради цього!" - йдеться у зверненні.

У правлячій партії "Грузинська мрія" вже прокоментували звернення, назвавши тих, хто його підписав, "фан-клубом Саакашвілі".

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський закликав владу Грузії перевести колишнього президента Грузії Міхеїла Саакашвілі на лікування за кордон.

Глава "Грузинської мрії" після цього заявив, що приїзд Саакашвілі на батьківщину був "спецоперацією" України із втягування Тбілісі у війну. На це в МЗС України відповіли, що Київ ніколи не втручався і не планує втручатися у внутрішні справи Грузії", та висловили розчарування тим, що "грузинська влада спекулює на темі війни в Україні, щоб досягти своїх вузьких внутрішньополітичних цілей".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.